Ostrava hostí gerontologické dny

16. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrava letos přivítá 400 účastníků, což je nejvíce za šest let. Jednání zahájí ve středu odborné semináře o úrazech a operacích ve stáří. Čtvrtek bude věnován péči o seniory s duševním onemocněním...


Ostrava - Již pošesté se stane Ostrava místem konání gerontologických dnů. Z Česka i zahraničí se do města nad Ostravicí sjedou zdravotničtí a sociální pracovníci pečující o seniory, kteří budou společně se zástupci vzdělávacích institucí a pojišťoven tři dny jednat o potřebách a problémech starších lidí. Dějištěm rokování se stane kongresový sál Vysoké školy báňskéTechnické univerzity v OstravěPorubě.

Podle Alana Vápeníčka, náměstka pro odbornou činnost Domu techniky v Ostravě, který je pořadatelem akce, přináší stále se zvyšující počet seniorů řadu sociálních, ekonomických a zdravotních problémů. „Přesto musí společnost starým lidem umožnit kvalitní a spokojený život. Proto se gerontologické dny konají,“ sdělil s tím, že Ostrava letos přivítá čtyři sta účastníků, což je nejvíce za šest let. Jednání zahájí ve středu odborné semináře o úrazech a operacích ve stáří. Úrazy jsou totiž podle primářky Léčebny dlouhodobě nemocných v OstravěRadvanicích Anny Nerádové nejčastějším onemocněním seniorů. „Až za nimi následují mozkové a cévní choroby,“ uvedla. Čtvrtek bude věnován péči o seniory s duševním onemocněním. Ani tato problematika nebyla do programu vybrána náhodně. Oldřich Eliáš z odboru sociálních věcí ostravského magistrátu totiž uvedl, že psychické choroby starších lidí přinášejí zdravotníkům i sociálním pracovníkům řadu problémů. Pátek budou odborníci jednat o vzdělávání starších lidí v univerzitách třetího věku.

Součástí gerontologických dnů je také doprovodný program, během něhož mohou účastníci navštívit některá ostravská zdravotnická a sociální zařízení věnující se péči o starší lidi, například Rehabilitační ústav v Hrabyni, Léčebnu dlouhodobě nemocných v OstravěRadvanicích či Domov důchodců v OstravěVítkovicích. Druhá část doprovodného programu je zaměřena na důchodové a sociální zabezpečení seniorů, mimo jiné posuzování bezmocnosti a invalidity nebo poskytování dávek sociální péče ve stáří. Jejich znalost totiž zdravotníkům umožní lepší orientaci v otázkách, s nimiž se setkávají u svých pacientů. Během třídenního programu se odborníkům také představí třicet farmaceutických firem a výrobců zdravotnických pomůcek. Novinkou je vyhlášení cen za mimořádný přínos v oboru gerontologie. V kategorii zdravotnické cenu převezme bývalý krajský geriatr Vojtěch Duda, který se zasloužil o propagaci oboru v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, a v kategorii sociální vrchní sestra Domova důchodců ve Vítkovicích Dáša Skoumalová za dlouhodobou péči o seniory.

Alexandra Buršíková, Moravskoslezský deník, 15.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?