Ostravská nemocnice v plném provozu nacvičovala zásah při havárii

21. 11. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Městské nemocnici Ostrava (MNO) se včera za plného provozu uskutečnilo cvičení, které mělo prověřit fungování takzvaného traumatologického plánu v případě hromadného neštěstí. Mezi figuranty představujícími zraněné z dopravní nehody tak zdravotníci na oddělení Centrálního příjmu a Emergency ošetřovali skutečné pacienty.


„Tam najížděli i pacienti opravdu nemocní, které jsme museli přednostně ošetřit. Urgentní hala je místo, které se plní velice rychle a kdykoliv, a navíc ty odborné ambulance pracují v režimu, kdy jsou to desítky ošetřených během dopoledne. A my jsme si nemohli dovolit v žádném případě poškodit toho pacienta,“ řekl ředitel nemocnice Tomáš Nykel, podle kterého cvičení dopadlo na výbornou.

Miroslav Procházka z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany řekl, že traumatologický plán v MNO je jedním z nejlépe zpracovaných v zemi. „Ukázalo se, že je funkční velmi dobře a prostor pro zlepšení je tu minimální,“ řekl Procházka.

Do cvičení se zapojilo 13 lékařů v urgentní hale a okolních ošetřovnách, zhruba 30 lidí ze středního a nižšího zdravotního personálu a 20 figurantů. Představovali různě zraněné pacienty ze srážky trolejbusu s tramvají.

„Dokázali jsme, že náš personál je schopný i v nejvytíženější době zvládnout hromadné neštěstí. Kamkoliv jsem šáhnul, ať už je to práce ochranky, která směřovala pacienty ty skutečně nemocné tam, kam mají, ať je to práce odborného týmu, ať je to práce sanitek, podle mě byla výborná,“ řekl Nykel.

Náměstkyně ostravského primátora Simona Piperková řekla, že MNO zajišťuje v Ostravě 60 procent akutní medicíny. Nemocnice je podle ní skvěle připravena pro případ, že by se stalo podobné neštěstí, jako byly v nedávné době havárie vlaku ve Studénce nebo srážka tramvají ve Vřesině.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka řekl, že podobná cvičení se budou konat i v dalších nemocnicích v kraji.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?