Ostravská univerzita bude žádat o prodloužení akreditace pro lékařství

22. 10. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravská univerzita podá do konce roku žádost o prodloužení akreditace oboru všeobecné lékařství na své Lékařské fakultě. Při jejím vzniku v roce 2010 získala akreditaci pouze na čtyři roky. Nyní chce, aby byl obor akreditován na standardní dobu minimálně šesti let, řekl novinářům rektor univerzity Jiří Močkoř.


„Ostravská univerzita na základě požadavků Akreditační komise musela předkládat každý rok kontrolní zprávy o tom, jak se vyvíjí obor všeobecného lékařství. Letos jsme podávali poslední zprávu, kterou před pár týdny Akreditační komise projednala s výsledkem, řekl bych, velice pozitivním,“ uvedl Močkoř. Podle něj se obor vyvíjí v souladu s tím, co univerzita při jeho vzniku deklarovala. „Je plně srovnatelný i s jinými lékařskými fakultami,“ podotkl Močkoř.

Rektor věří, že Akreditační komise na základě všech kontrolních zpráv prodloužení akreditace bez problémů udělí. O Lékařskou fakultu město usilovalo zhruba půl století. Vznik nové školy však tehdy kritizovaly zavedené lékařské fakulty, které zpochybňovaly především kvalitu výuky na nově vznikající škole.

„Myslím si, že právě výsledky těch kontrol a veškeré činnosti Lékařské fakulty dávají za pravdu nám, když jsme říkali, že garantujeme, že to půjde dobře. Naopak vyvracejí ty námitky mnoha oponentů, že to tady určitě nepůjde,“ podotkl Močkoř.

Informace rektora dnes ČTK potvrdil i tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka. „Akreditační komise projednávala kontrolní zprávu, kterou si po akreditaci v roce 2010 nechávala předkládat každoročně. Hodnocení Akreditační komisí bylo kladné, ten vývoj, který tam teď je, se ukazuje pozitivní,“ podotkl Smrčka. Podle něj neexistují problémy, kvůli nimž by studijní program nemohl fungovat.

Podle rektora zájem o Lékařskou fakultu každoročně roste. Letos se na ni hlásila asi tisícovka zájemců, škola jich brala 100. „Studium u nás je tak vysoce individuální. Studenti mají možnost se v malých skupinkách zúčastnit klinické výuky, velmi pozitivně se to projevuje i v hodnocení studentů,“ řekl Močkoř. Univerzita by po odchodu prvních absolventů chtěla požádat i o akreditaci výuky všeobecného lékařství v angličtině a rektor nevyloučil, že by škola do budoucna měla zájem i o výuku zubní medicíny.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?