Ostravská univerzita otevřela Centrum experimentální endoskopie

5. 3. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravská univerzita otevřela nové Centrum experimentální endoskopie. Bude sloužit k výuce odborníků, kteří se podílejí na diagnostice a léčbě pacientů s problémy zažívacího traktu. ČTK to řekla mluvčí univerzity Eva Kijonková.


„Počet různých typů terapeutických postupů roste. Jsou miniinvazivní, tedy šetrnější, a výhodou pro pacienty je poměrně krátká doba rekonvalescence,“ připomněl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Podle něj ale právě nové metody léčby kladou vysoké nároky na odborné týmy nemocnic. Centrum experimentální endoskopie v Ostravě má proto doplnit odborná centra v Praze a Hradci Králové. Kromě výzkumu a zavádění nových metod umožní zájemcům z řad lékařů i nácvik postupů moderní endoskopie.

„Proces výuky nových endoskopických metod lze v určité fázi výrazně urychlit tréninkem. K tomu se využívají nácviky na modelech zhotovených z orgánů mrtvých zvířat. Endoskopista tedy trénuje metodu na modelu. Jde o něco jako trenažér v autoškole,“ přiblížil podstatu fungování Centra experimentální endoskopie lékař Ondřej Urban, který působí ve Vítkovické nemocnici v Ostravě a také se bude podílet na výzkumu v novém centru.

„Jsme přesvědčeni, že centrum citelně zvýší kvalitu endoskopické péče v nemocnicích nejen v Moravskoslezském kraji,“ míní prorektor pro řízení vědy a vnějších vztahů Ostravské univerzity Jan Lata.

Ostravská univerzita se v posledních dvou letech snaží posílit právě oblast vědy a výzkumu v medicíně. Například vloni dokončila budování Biobanky zaměřené na výzkum různých typů krevních nádorů. Chystá také vznik centra, které se zaměří na problematiku molekulární biologie, genetiky a bioinformatiky. Jeho vybudování přijde zhruba na 200 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?