Ostrožská Nová Ves na Zlínsku získá status lázeňského místa

25. 2. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrožská Nová Ves na Uherskohradišťsku získá status lázeňského místa. Tamní lázně využívají sirné minerální vody k léčbě nemocí pohybového aparátu a kožních nemocí, například lupénky.


Statusem, který na návrh ministerstva zdravotnictví schválila vláda, se má dostat lázeňskému území zvýšené ochrany. V místě by měla být omezena výstavba a činnosti rušící lázeňský provoz. O status obec žádala ministerstvo zdravotnictví. Jde o završení tříletého úsilí, řekl ČTK starosta obce Pavel Botek (KDU-ČSL).

„Status lázeňského místa spolu s kvalitou přírodního léčivého zdroje umožní další udržitelný rozvoj lázní ve prospěch pacientů trpících nemocemi oběhového a pohybového ústrojí, chorobami nervového systému nebo kožními nemocemi,“ uvedl návrh ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Obec má podle starosty z rozhodnutí ministerstva radost. „Získáním statusu se zvýší prestiž obce,“ uvedl Botek. Ministerstvo navrhlo zahrnout do zvláštního pásma část města, která vnitřnímu lázeňskému území poskytne dostatečnou ochranu. Ve vnitřním lázeňském území tak má být omezena stavba zábavních zařízení a platit tam má zákaz staveb parkovacích a garážovacích domů i jednotlivých a skupinových garáží. Zakázána má být také výstavba zařízení zemědělské výroby, drobné výroby a služeb, která by mohla lázeňskou péči narušovat.

V lázeňském centru má být zakázáno také používání látek škodlivých pro vody a zvukové a blikající a jinak obtěžující reklamy. Zakázáno má být v lázních i krmení toulavých a volně žijící zvířat a chov hospodářských zvířat a zvířat vyžadujících zvláštní péči. Podle Botka je výhodou, že lázeňská část je mimo zastavěnou část obce. „Nijak výrazně se to nedotkne života lidí,“ řekl Botek, podle nějž se o získání statusu výrazně zasadily také tamní lázně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?