Osud zákona o nemocenské je nejistý

24. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po společném jednání všech 101 poslanců zvolených za ČSSD, lidovce a unionisty zůstává nejistý zejména osud zákona, který má omezit vyplácení nemocenské...


Politikům vládní koalice se včera nepodařilo přesvědčit poslance Josefa Hojdara, aby dal příslib, že podpoří všechny zákony spojené s reformou veřejných financí.

Po společném jednání všech 101 poslanců zvolených za ČSSD, lidovce a unionisty tak zůstává nejistý zejména osud zákona, který má omezit vyplácení nemocenské.

„Když bude krácena v prvních třech dnech podle vládního návrhu, budu hlasovat proti zákonu,“ prohlásil včera Hojdar.

Stejně tak trvá na tom, že musí být zachována možnost nekrácených předčasných odchodů do důchodu. Na jednání vládních klubů se přitom Hojdar jasně nevyjádřil, i když o to výslovně žádal ministr kultury Pavel Dostál.

„Budu hlasovat pro pozměňovací návrh, aby se nekrátila nemocenská v prvních třech dnech nemoci,“ řekl včera i další z poslanců ČSSD Karel Šplíchal.

Vladimír Laštůvka podobně jako Hojdar požaduje, aby byly zmírněny podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Část poslanců sociální demokracie čeká, že problém ještě v sobotu před definitivním hlasováním o reformě posoudí Ústřední výkonný výbor ČSSD.

„Je to velká komplikace, ale rozhodující je, zda se podaří sestavit rozpočet, který bude odpovídat reformní trajektorii,“ řekl včera premiér Vladimír Špidla k tomu, že Hojdar je připraven hlasovat proti omezení nemocenské.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky by případné nepřijetí novely zákona o nemocenském pojištění bylo velkou ranou pro reformu. Zákon má příští rok přinést úsporu 3,8 miliardy korun, z toho více než miliardu právě na nemocenské za první tři dny nemoci.

„Ještě větší problém by byl v dalších letech, zhoršila by se situace v systému financování zdravotní péče,“ řekl Sobotka.

Znepokojeni výsledkem společného jednání vládních klubů byli i zástupci lidovců a unionistů.

„Vůbec mě to neuspokojilo,“ řekl šéf klubu US-DEU Karel Kühnl. „Reforma tvoří nedílný celek a jako taková musí projít,“ dodal k hrozbě, že se Hojdar přidá při hlasování o některých zákonech k opozici.

„Byl by to vážný politický problém, protože by se ukázalo, že nejsme schopni prosadit, co jsme dohodli,“ uvedl lidovec Miroslav Kalousek. Projít podle něj musí všechny zákony.

„Komplikace to je, ale nedalo by se to interpretovat tak, že je to nezdar celé reformy,“ řekl k hrozbě, že některé zákony neprojdou, místopředseda ČSSD Stanislav Gross.

Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 24.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?