OTÁZKA PRO...Lucii Talmanovou

9. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je první změnou od listopadu 1989 v českém zdravotnictví, která nás vrací před rok 1989. Zcela ignoruje nejdůležitější právo pacienta být kvalitně ošetřen. Určuje, které nemocnice mají šanci na přežití a které mají zaniknout, ale ne podle kvality poskytované péče," tvrdí Lucie Talmanová...


LUCII TALMANOVOU, RADNÍ PRAHY 1 A MÍSTOPŘEDSEDKYNI PARLAMENTNÍHO VÝBORU PRO SOCIÁLNÍ POLITIKU A ZDRAVOTNICTVÍ

Prezident Václav Klaus nepodepsal zákon o neziskových nemocnicích, o kterém uvedla Lucie Talmanová, že je likvidační i pro pražské nemocnice Na Františku a U milosrdných.

Proč považujete prosazovaný zákon za špatný?

Je první změnou od listopadu 1989 v českém zdravotnictví, která nás vrací před rok 1989. Zcela ignoruje nejdůležitější právo pacienta být kvalitně ošetřen. Určuje, které nemocnice mají šanci na přežití a které mají zaniknout, ale ne podle kvality poskytované péče, nýbrž podle zcela jiných kritérií, která pacienta nezajímají. Rozdělí zdravotníky na ty, kteří pracují v nemocnicích s jistou smlouvou s pojišťovnou, a na ty, kteří budou pracovat v nemocnicích, které se o smlouvu budou ucházet ve výběrovém řízení u VZP, do jejíhož čela dosadil ministr Rath svého člověka. Všimněte si, že lékaři a zdravotníci, kteří protestují proti zákonu, bojují za dobré nemocnice a ordinace, ne za svůj prospěch či za zvednutí platů jako na Slovensku.

Pacientovi je ale jedno, jestli jde do neziskové nemocnice, nebo do příspěvkové či akciové společnosti…

Pro pacienta není rozhodující právní forma zdravotnického zařízení, avšak pro zřizovatele je to záležitost zásadní. Nejsme v diktatuře, kdy stát vlastníkovi nařizuje, jak má vypadat jeho podnik. Zde se tento zákon takto diktátorsky chová a bere si za rukojmí pacienty, a to je jistě amorální.

Radnice Prahy 1 je zřizovatelem Nemocnice Na Františku, jednalo s vámi ministerstvo při přípravě tohoto zákona?

Nikdy s nikým… Nikdo se nezajímal o kvalitu poskytované péče, nikdo neprojednával osud Nemocnice na Františku i Nemocnice U milosrdných. Paradoxem je, že ministr Rath podepsal petici za záchranu těchto dvou nemocnic, a jím prosazovaný zákon je ničí.

Metro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?