Otázky Václava Moravce s Leošem Hegerem

28. 11. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
V článku najdete přepis pořadu České televize Otázky václava Moravce, jehož hosty byli Leoš Heger, Soňa Marková a Jana Hercogová.


Nedělní Otázky Václava Moravce můžete zhlédnout ZDE.

Změny ve zdravotnicví

Václav MORAVEC, moderátor: 5 dní zbývá do chvíle, kdy pacienti pocítí ve svých peněženkách první dopady reformy zdravotnictví. Ve čtvrtek se zvýší poplatky za den v nemocnici z dnešních 60 na stokorunu. V novele zákona o veřejném zdravotním pojištění je i pasáž o lécích. Od 1. ledna příštího roku se má platit 30 korun za recept, ne jako dosud za položku na receptu. Placení léků do 50 korun a doplňkových podpůrných přípravků se pacienti k tomu datu obávat nemusejí.

Komentář: Tak momentálně hradí pacienti 30 korun za každou položku na receptu a od 1. ledna se to mění a bude se hradit 30 korun za celý recept bez ohledu na to, jestli je na něm předepsaný jeden nebo dva léky. Další významnou změnou, a ta se ale netýká jenom lékáren, ta se vlastně týká veškerého zboží, tak je zvýšení snížené sazby DPH. Přinese s sebou logicky zvýšení cen léků a to se rozdělí mezi pacienty a zdravotní pojišťovny.

Václav MORAVEC, moderátor: V jakém poměru? Nejen o tom bude řeč v následujících minutách. Hosty dnešních Otázek jsou ministr zdravotnictví České republiky Leoš Heger z TOP 09. Vítejte po čase v Otázkách, dobrý den.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Vítám i stínovou ministryni zdravotnictví z KSČM Soňu Markovou. Hezké dobré poledne.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: A pozvání přijala i profesorka Jana Hercogová z Fakultní nemocnice v Praze Na Bulovce. Vítejte, paní profesorko, hezký dobrý den.

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane ministře, když na 1. leden připadne to zvýšení daně z přidané hodnoty na léky a zdravotnický materiál z dnešních 10 na 14 %, už máte spočítáno, jaký poměr připadne zdravotním pojišťovnám a kolik v konečném důsledku zaplatí pacienti na lékách, na lécích?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak pravděpodobně bude asi třetina na zdravotní pojišťovny, které budou hradit tu zvýšenou cenu léků, které se prodávají na recepty. Jinak to bude převážně na nemocnicích a na disciplínách, které pracují s materiály. Třeba biochemické laboratoře budou platit víc za chemikálie, diagnostické, ale nemocnice budou zatížené nejvíce. Počítá se, ale musím říct, s tím, že přece jenom se část té zátěže finanční rozprostře mezi zdravotnictví a firmy, že některé firmy prognózují, že budou zlevňovat.

Václav MORAVEC, moderátor: Kolik tedy zaplatí v konečném důsledku víc pacient, zaplatí-li něco od 1. ledna příštího roku?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak já si myslím, že mírně vzroste spoluúčast, ale že to opravdu nebude oproti těm našim současným 17 % víc než 1 % navíc.

Václav MORAVEC, moderátor: Kolik to představuje v průměru na domácnost?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Náklady na domácnost jsou kupodivu velmi malé. Dělá to asi 280 korun v průměru musím říct, abych byl férový, tak asi 450 korun za zdraví důchodců, takže to zvýšení by mohlo být tak, já myslím, tak o 40 korun.

Václav MORAVEC, moderátor: O 40 korun v průměru na domácnost.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: V průměru, v průměru.

Václav MORAVEC, moderátor: Zvýšení daně z přidané hodnoty.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ale ty průměry jsou samozřejmě velmi zavádějící.

Václav MORAVEC, moderátor: Považujete to za sociálně únosné, paní poslankyně?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Já to nemohu považovat za sociálně únosné, protože právě proto a pan ministr to tady i naznačil, že průměr je vždycky ošidný. My tady máme velkou skupinu lidí, kteří jsou zdravotně postižení, kteří jsou chroničti nemocní a potom velkou skupinu lidí, kteří bojují s nízkými až vlastně velmi nízkými příjmy. A pokud se to spojí všechno dohromady a dopadne na lidi nejenom právě tato věc, to znamená s tím navýšením snížené sazby DPH za léky a další zdravotnické prostředky, ale přeci na ně dopadne i ty další věci, na potraviny a další věci, které potřebují ke svému životu, tak potom se nám z těch průměru stává to, že pro právě tyto skupiny občanů už současná 17 % vlastně spoluúčast je pro ně limitující. A bohužel my jsme nedostali ještě do rukou žádnou analýzu třeba ministerstva zdravotnictví, které by, která by říkala, jaké jsou ve skutečnosti dopady právě na tyto skupiny občanů.

Václav MORAVEC, moderátor: Proto se na to ptám tady, abyste…

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Já jsem o ni několikrát žádala a nikdy jsem ji nedostala. A pan náměstek mi ji slíbil.

Václav MORAVEC, moderátor: Tady jste teď slyšela, tady jste teď slyšela propočet ministra zdravotnictví, jak to bude s léky od 1. ledna příštího roku. Paní profesorko, vy pracujete v jedné z největších pražských nemocnic, když se podíváte na to, že už od čtvrtka se zvýší poplatek za pobyt v nemocnici z dnešních 60 na stokorunu, jsou z vaší zkušenosti pacienti dobře informováni o všech těch změnách, které se jich dotknout, ať už od 1. prosince i 1. ledna?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: No, tak já se domnívám, že informování pacientů je určitě úkolem médií, že určitě to nevědí od zdravotníků nebo vědí to minimálně. Samozřejmě, že my to vidíme v té denní praxi tak nebo očekáváme to tak, že jakmile se zvedne hlavně tedy ten poplatek za den hospitalizace, tak ti pacienti budou jakoby více zvažovat, zda si samozřejmě půjdou do té nemocnice lehnout, anebo budou dávat přednost tomu ambulantnímu ošetření. Řekla bych, že to je.

Václav MORAVEC, moderátor: Myslíte, že to bude ku prospěchu jejich zdraví?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: No, samozřejmě, že to je vždycky ta otázka, protože to jsou vždycky dva pohledu. Z pohledu ekonomického tomu rozumíme, ale bude určitě u těch slabších jaksi sociálních skupin ta finanční zátěž větší a asi v důsledku to dobré vždycky nebude.

Václav MORAVEC, moderátor: Nakolik máte obavy z toho, že pacienti, když budou platit stokorunu za pobyt v nemocnici, tak budou více kritickými pacienty a budou se dožadovat lepších služeb,například stravy a je otázku, zda s tím ministerstvo zdravotnictví počítalo, že většina pacientů si stěžuje na stravu v nemocnicích a budou-li platit o 40 korun víc, tak předpokládám, že budou se dožadovat například lepší stravy?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Máte určitě pravdu. A to není jenom o stravě. My víme, že třeba za den platíme za pacienta průměrně 150 korun, takže ani těch 100 korun to nepokryje, čili to je jenom virtuální číslo. Ale samozřejmě když nastoupily první poplatky, tak pacienti si začali myslet, že vlastně vše od té chvíle, kdy uhradí 30 korun, je pro ně nachystáno a vše už poté bude zdarma a to je určitě taky špatně.

Václav MORAVEC, moderátor: Očekáváte tedy, že dojde k třenicím mezi zdravotnickým personálem v nemocnicích a pacienty přitom poměrně skokovém zvýšení poplatku za den v nemocnici?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Já samozřejmě mohu říct jenom svůj názor, já si myslím, že nikoli, že to bude jenom jedna zase, jedno období, které zase přejde a ti lidé si na to budou muset zvyknout.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane ministře, co byste řekl pacientovi, který dostane ve čtvrtek za stokorunu stejně srovnatelnou péči, jako tehdy dostával za 60 korun? Jak mu mají zdravotničtí pracovníci vysvětlit, že za větší množství peněz dostává stejnou ne-li horší péči?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak ono to je trošku nefér příměr v tom, že samozřejmě ze středy na čtvrtek nebude lepší o 40 %, ale ta péče se zlepšovala a zlepšovala se za posledních 10 let o 100 %. Opravdu do zdravotnictví přiteklo podstatně víc peněz a ještě více se to zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte, ale ten poplatek, zůstaňte u toho poplatku. Ten poplatek je údajně za hotelové služby.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ne, ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak je to brané.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ten poplatek není, není za hotelové služby. Já si myslím, že ten poplatek se nazval regulační, všechny poplatky se nazvaly regulační. Není to příliš šťastné, protože samozřejmě některé poplatky regulují, když jdete na pohotovost v noci, tak si to rozmyslíte opravdu, jestli tam musíte jít zaplatit za 90 korun nebo ne. Ale některé poplatky jsou vyloženě spoluúčast, proto jsou v zákoně, protože jinak to naše ústava nepřipustí. A tohle to je taková spoluúčast na péči, která může stát taky třeba 50 tisíc korun denně klidně na těžší jednotce intenzivní péče, takže to není žádná maličkost a je to jenom jakési připomenutí pacientům, že ta medicína.

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, pane ministře.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Je strašně drahá.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale ti, ale ti lidé platí zdravotní pojištění, to je zase váš nefér argument.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Pane redaktore, oni platí zdravotní pojištění, ale ta medicína se rozvíjí daleko rychleji než se rozvíjí platba zdravotního pojištění, takže prostě zdravotnictví je chronicky podfinancované. Ví se dobře a to říká lékařská komora třeba správně, že na to zdravotnictví doplácejí zdravotníci na platech a je tady celá řada dluhů. Když dneska jdete po nemocnicích, tak vidíte mnohem lepší obrázky než dříve, ale také vidíte zákoutí, která potřebují ještě přistavět, jsou tu věci, které, nad kterými hygienici musí přimhouřit oči, a to všechno je díky tomu, že do toho zdravotnictví jde málo peněz. Podívejte se, já jsem.

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte, ale není to tak, že, paní poslankyně, je zdravotnictví opravdu tak podfinancované, řečeno slovy ministra, anebo by se s těmi penězi mělo lépe hospodařit, a neslýchali bychom, ať už od lékařů či od ministrů, že zdravotnictví je podfinancované?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Zdravotnictví rozhodně dokáže spotřebovat jakékoli množství peněz, do které se vlastně do něj vloží, to je, to je pravda. Na druhou stranu my jsme dlouho říkali, že financí ve zdravotnictví je dostatek, musí se s těmi penězi lépe hospodařit a zároveň se musí zamezit vytékání těch peněz z toho systému. My tady dlouhodobě řešíme problematiku IZIP, řešíme předražené stavební zakázky, přístrojové zakázky a tak dále, to jsou určitě věci, kde se dá ušetřit. Stejně tak ale je potřeba říci, že efektivity českého zdravotnictví bylo dlouhodobě vlastně dosahováno také na úkor zdravotnických pracovníků. To je samozřejmé. Ale teďka je důležité, co tady padlo i v té předešlé diskusi. Takže poplatek byl nazván regulační, proto ho Ústavní soud také nechal být, ale nyní víme, že příjmem, příjmem tedy do zdravotního je tedy, do zdravotního systému v podstatě tedy těm, kteří ho vybírají, takže jsme se dostali úplně někam jinam. Ten příjmem, s tím se už počítá, to je problém, který by měl zrovna Ústavní soud znovu řešit podle mého názoru, a teď ještě, když se dostaneme k tomu, tak ten nyní navýšený.

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte, co by měl, co by měl Ústavní soud řešit?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: No, protože přeci, jestliže Ústavní soud těsnou většinou rozhodl o tom, že poplatek je správně ústavně, protože je regulační, uvěřil Ústavní soud tomu, že je regulační, nyní už otevřeně říkáme, že není regulační, naopak, že je důležitým příjmem, tak v tom případě by měl asi Ústavní soud znovu rozhodovat. To je.

Václav MORAVEC, moderátor: A to by mu někdo musel dát podnět.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Samozřejmě, samozřejmě, to je.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy o tom uvažujete jako KSČM?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: My… v tuto chvíli naše síla není taková, abychom mohli, ale myslím, si, že je důležité, aby to věděli ti, kteří mají tu sílu. Ale jí jsem chtěla mluvit.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy můžete oslovit sociální demokraty.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ano, samozřejmě, to můžeme.

Václav MORAVEC, moderátor: Učiníte to?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: O tom my hovoříme ústavně, takže není to nic nového. Já bych chtěla ještě jenom říci, že když se tady mluvilo o tom, jak se navýšil ten poplatek v nemocnici, tady je problém třeba v tom, že Česká republika jako jeden z mála států nemá limity na to, aby se řeklo, že u těch pacientů, kteří potřebují dlouhodobější hospitalizaci, že to nikam dál nepůjde. V Německu mají 14 dnů, potom už se poplatek neplatí a u nás žádné takovéto sociální limity nejsou. Ale o to, jestli půjde pacient do nemocnice, o tom v prvé řadě rozhoduje jeho zdravotní stav a samozřejmě jeho ošetřující lékař. Neznám člověka, který by si jen tak šel kolem nemocnice a řekl si, ta je krásná, tam si půjdu lehnout. Myslím si, že tak to není. To znamená, chybí nám úplně sociální limity právě na hospitalizaci v nemocnici, chybí nám limity i na léky, protože do limitu, který dneska máme, se počítají jenom ty léky s nejnižším doplatkem. Takže znovu říkám, pro velkou skupinu lidí je další navyšování té, těch přímých plateb, spoluúčasti a tak dále téměř likvidační.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak často se, paní profesorko, setkáváte v medicínské praxi s tím, že by bylo dobré, aby byl nějaký limit pro lidi, kteří jsou delší dobu v nemocnici? Paní poslankyně zmínila 14 dnů v Německu, že by po té delší době, nějakém určitém časovém úseku byli od poplatku osvobozeni?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Bylo by to určitě vhodné u chronických pacientů. To si dovedu představit, u těch, kteří, dejme tomu, v našem oboru mohu uvést příklad komplexní lymfologické péče, která je, tedy podle úhrady trvá 4 týdny, to znamená ti lidé tam musí být 4 týdny, jinak ten efekt se nedostaví, tak tam bych si to dovedla představit. Jinak si myslím, že dnes je takový tlak na to, aby hospitalizace byly krátké, že u těch vlastně u krátkých.

Václav MORAVEC, moderátor: Jinak řečeno, to zvýšení toho poplatku ze 60 na stokorunu už nevnímáte tak regulační, protože regulován byl ten samotný poplatek, respektive jeho zavedení před několika lety?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Možná se mýlím, ale vnímám to přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor: Z vaší praxe. Pane ministře, uvažujete o tom, že by opravdu byl stanoven nějaký limit u pacientů, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu, jak říká paní profesorka, musejí být delší dobu, 4 týdny, hospitalizováni, že by byl nějaký časový úsek?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak já uznávám, že opravdu tento regulační poplatek, alias spoluúčast na hospitalizaci, nejsou, není, není limitován, ale všechny ostatní poplatky ano. Takže ty poplatky za léky, které se budou zvyšovat.

Václav MORAVEC, moderátor: A uvažujete o tom, že by, že by tady.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak ty jsou pod regulací.

Václav MORAVEC, moderátor: V případě, že se dostanou někteří pacienti, kteří budou delší dobu v nemocnici, do nějaké úzkosti finanční, takže dříve či později přijdete s návrhem na zavedení limitu?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak já si myslím, že se v první řadě se chystá zákon o dlouhodobé péči, který by z toho poplatku vyřadil všechny pacienty, kteří jsou chroničtí a musí ležet v nemocnici déle než, řekněme, 3 měsíce. Takže tam bude zcela jiný systém financování. Spadne hodně pod sociální sféru, tak to bude první krok, který to výrazně promění a pak se bude moc diskutovat o tom dalším. Je tady samozřejmě ještě stále limit hmotné nouze, který vylučuje pacienty z placení jakýchkoli regulačních poplatků. I když zase uznáván, že ten limit je nastaven poměrně nízko, takže to už jsou lidé, kteří jsou opravdu chudí tak, jak o nich mluvila tady paní poslankyně Marková.

Václav MORAVEC, moderátor: Dostanou-li, pokud byste měl jasně odpověď, dostane-li se část pacientů do významné finanční tísně kvůli skokovému zvýšení poplatku za hospitalizaci z dnešních 60 na stokorunu od čtvrtka, uvažujete o tom, že stanovíte strop třeba 3 týdnů pro placení?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Pokud, pokud ty analýzy by takovéhle byly a byly zcela jasné, tak ano, ale zatím, zatím teda nejsou.

Václav MORAVEC, moderátor: Kolik těch pacientů je, je podle vašich analýz delší dobu v nemocnici než třeba 3 týdny? Jak velké procento pacientů v nemocnicích to je?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, v akutních nemocnicích to je asi tak 5 %, 5 % pacientů.

Václav MORAVEC, moderátor: To znamená, že to zas není tak významný příjem do zdravotnictví, proč ten limit nezavést?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, ten limit nebyl zaveden, protože prostě na začátku se řeklo v programovém prohlášení vlády, že to bude minimálně 100 korun za den, ale jestliže se ukáže, že to dělá obtíže, tak já myslím, že ta diskuse se o tom může klidně otevřít, ale až bude ten zákon o dlouhodobé péči. Ono naopak je spousta indicií, že dneska v domovech, ne v domovech důchodců, ale v léčebnách dlouhodobě nemocných leží pacienti, kteří by tam ležet nemuseli, ale že to prostě jejich rodinám vyhovuje, že by mohli jít do domova důchodců, ale oni v těch léčebnách prostě pobírají důchod a ty jejích blízcí si ho chodí vyzvedávat, takže má to mnoho různých pohledů a je to potřeba dále sledovat.

Růst platů lékařů

Václav MORAVEC, moderátor: Na 1. leden příštího roku netrpělivě čekají i lékaři a sestry. Důvod zvýšení platů. Zdravotnické odbory si však nejsou jisté tím, že od ledna stoupnou platy v nemocnicích 6 a 1/4 %, jak to ministr Leoš Heger slíbil. Ministerstvo má 4 varianty úhradové vyhlášky, při třetí a čtvrté nebudou mít nemocnice od pojišťoven na zvýšení peníze.

Martin ENGEL, předseda LOK, 21. 11. 2011: Jako pro mě je to hluboké zklamání, že po tom, co se tady dělo, za to, že jsme zachovali kontinuitu zdravotní péče pro české občany a tím jsme si v prvním kroku nechali dát jenom 25 % svého požadavku, tak s dalšími 10 % už je po 8,5 měsících takový problém, pro mě je to nepochopitelné a skandální.

Václav MORAVEC, moderátor: I kdyby to vypadalo od ledna z hlediska lékařů a sester na nejhorší variantu vývoje platů, Vánoce by prý ještě jako pacienti jsme měli prožít v klidu. Přitvrzení akcí, které by ministrovi zdravotnictví připomněly jeho platové sliby, nebude podle zdravotnických odborů dřív než po Novém roce. Pokud by, paní profesorko nedošlo k tomu navýšení o 6 a 1/4 %, tak připojila byste se k nějaké akci?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Ptáte-li se na můj osobní názor, určitě ne.

Václav MORAVEC, moderátor: Proč, když sliby se přece mají dodržovat a ministr zdravotnictví něco slíbil zdravotnických odborům?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Máte jistě pravdu, ale ona ta situace, si myslím, je potřeba posuzovat ze všech hledisek. Nežijeme v nějakém imaginárním světě a víme, jaké jsou možnosti, takže já v tomto ohledu jaksi mám stejný názor jako pan ministr, že ty kroky mají být postupné.

Václav MORAVEC, moderátor: Setkáváte se s tím, že by vám pacienti kvůli tomu navýšení, protože jste lékařkou a mlžná ten hněv se někdy obrací vůči všem i těm, kteří s tím zas úplně nesouhlasí s takovým skokovým zvýšením peněz nebo platů lékařů, že by vám to vyčítali?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Musím říci, že mě osobně teda určitě ne, že jsem se s tím nesetkala, že by někdo z pacientů byl, dejme tomu, agresivní kvůli tomu a připomínal nám to. Ale já si myslím, že je o vždycky komunikace mezi těmi pacienty a zdravotníky, která asi není možná úplně ideální.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy jste, paní poslankyně, mluvila o tom, že dlouhodobě jsou zdravotníci podhodnoceni finančně a jejich platy nejsou odpovídající. Teď má ministr zdravotnictví řešit ten problém. Buď ten dluh půjde na vrub nemocnic, respektive ohodnocení lékařů a zvýšení ohodnocení lékařů a zdravotních sester na vrub nemocnic, to znamená, dojde k nějakému dluhu v rámci zdravotnického systému a sliby budou naplněny, nebo sliby nebudou naplněny a zdravotnictví nespadne do takového dluhu. Kterou z variant byste si vybrala?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: My jsme ve velice složité situaci, kdy já jsem říkala ano, že efektivity českého zdravotnictví bylo dlouhodobě dosahováno právě na úkor platů zdravotníků a teď nemyslím pouze některých skupiny lékařů, protože i mezi lékaři je určitá diferenciace, a tak samozřejmě myslím také středního zdravotního personálu a myslím tím také třeba i nezdravotnických pracovníků, kteří pracují v nemocnicích, kterých je také s těmi vzrůstajícími technologiemi, které se, jsou v nemocnicích tak také přibývá a ani ti nejsou dostatečně podle mého názoru finančně ohodnoceni.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy, kdybyste byla ministryní zdravotnictví, jak byste řešila tento problém, který je teď před Leošem Hegerem a který si částečně způsobil?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Tak je to problém v tom, že byly učiněny nějaké sliby, ale na ty sliby se jaksi nedostalo prostředků a je, je, my tady máme zdravotnictví podle mého názoru především pro pacienty, a jestliže by se mělo stát, že nemocnice, které budou, dostanou méně peněz, už pojišťovny a VZP už avizovala ve svém zdravotně pojistném plánu, že bude dávat méně peněz na nemocnice, nevím, jak to bude řešit úhradová.

Václav MORAVEC, moderátor: Asi o 2 %, jestli se nemýlím.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Úhradová vyhláška, přesně tak, tak potom by se mohlo stát a ne všechny nemocnice jsou zřizovány státem, tedy ministerstvem zdravotnictví, je tady velikánský problém, že pan ministr sice uzavřel nějaké memorandum s lékaři, ale hodil ty problémy s financemi na kraje a hodil je na ty nemocnice. Oni se teď s tím musí vyrovnávat a výsledkem může být, že nebude ani na peníze pro tu zdravotní péči pro pacienty.

Václav MORAVEC, moderátor: Teď jste popsala ten stav.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: To si myslím, že takto se to řešit nedá.

Václav MORAVEC, moderátor: A odpovězte na tu moji otázku. Jste ministryní zdravotnictví v tomto pořadu na chvíli.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Jsem ministryní zdravotnictví, v tuto chvíli pouze stínovou, nicméně.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak jak byste to, jak byste to řešila? Zatím popisujete stav.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ano, v tomhle případě by určitě bylo na místě, aby peníze, které budou, jsou určeny na platy zdravotníků, byly ze státního rozpočtu, nikoli z toho, že se budou řešit na úkor nemocnic a na úkor, na úkor pacientů. Takže.

Václav MORAVEC, moderátor: Personifikačně řečeno by Heger zašel za Kalouskem si pro navýšení peněz.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Navýšení třeba plateb za státní pojištěnce, to před volbami slibovaly téměř všechny politické strany, které jsou nyní tedy v Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale Miroslava Kalousek ne, ten, ten dlouhodobě říká, že to je přesouvání peněz z jedné kapsy do druhé.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Dobře, Miroslav Kalousek ne, ale Miroslav Kalousek snad není jediný člověk, který tady v tomto státě rozhoduje o všem, i když možná tak někdy vypadá.

Václav MORAVEC, moderátor: On rozhoduj o státní pokladně. Pane ministře.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ale každopádně jenom splnit to, co slibovaly politické strany, to znamená, nebo část politických stran, navýšit platby za státní pojištěnce, určitý příjem. Další věc, zrušit stropy na pojistném, které zavedla, zavedl Topolánkový batoh. Máme tam 5 miliard připravených k tomu, aby k tomu sloužily. Dejme, dejme je těm, kteří si to zaslouží, protože zase si nemyslím, že by to navyšování mělo být pro všechny plošně. A jinak závidím svým způsobem zdravotnickým odborům, nebo kdybych byla obyčejný zaměstnanec, člověk, který žije za ty minimální mzdy v této republice, tak bych chtěla, aby moje odbory bojovaly takhle vehementně za můj plat, za moje postavení v té společnosti. Škoda, že to ti ostatní nedělají.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy teď i narážíte na to, kolik se lékařům zvýšily platy v roce letošním, 4 až 5 miliard korun,to je podle odhadu českého ministerstva zdravotnictví zapotřebí na slíbené 10 % předání lékařům a zdravotníkům v příštím roce. Lékařské odbory by mohly pro lékaře vyšší platy už pro letošek a to svou protestní akcí Děkujeme, odcházíte, od března se nemocničním doktorům přidávalo o 5 až 8 tisíc korun. Průměrný příjem se podle ministerstva zdravotnictví tak zvýšil o pětinu, vzrostl ze zhruba 50 tisíc na 60 tisíc korun. Pane ministře, úhradová vyhláška, kterou máte před sebou a máte ji podepsat, máte několik variant, bude odpískáno i o 6 a 1/4 % procentní zvýšení platů doktorů?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Já budu rád, když teďka budu moct říct pár věcí opravdu fundamentálních k tomu, co tu padlo. Tak my počítáme, že dáme těch 6 a 1/4 % a dáme ho, dáme je všem zdravotnickým zaměstnancům. Nemůžeme to.

Václav MORAVEC, moderátor: Na úkor nemocnic?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Kteří pracují v nemocnicích.

Václav MORAVEC, moderátor: Na úkor nemocnic?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ne na úkor nemocnic.

Václav MORAVEC, moderátor: To znamená, v žádné verzi úhradové vyhlášky, protože narážím teď na zdravotní tripartitu.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/*: To je ve verzi úhradové vyhlášky dostanou nemocnice velmi pravděpodobně 103 %, nikoli minus 2 %. Pojišťovny mají ještě nějaké rezervy a systém má nějaké rezervy a nemocnice dostanou přidáno a dostanou přidáno diferencovaně podle systému platby za diagnózy.

Václav MORAVEC, moderátor: Není tedy pravdivá informace, že by dostaly, promiňte, není pravdivá informace, že by dostaly 98 %?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Není, není pravdivá.

Václav MORAVEC, moderátor: Podepíšete vyhlášku, kde nemocnice dostanou 103 % oproti.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Určitě dostanou více než 100 %, možná se to k těm 103 bude blížit, ale.

Václav MORAVEC, moderátor: O jak velké peníze tedy jde?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Rozhodně, rozhodně dostanou diferencovaně, takže dostanou přidáno ty nemocnice, které o sobě říkají, že jsou podfinancované, tak cestou zavádění, postupného zavádění platby za diagnózu dostanou ty nemocnice, které měly nižší jednotkovou sazbu za to DRG dostanou více přidáno, takže například to, co nám vyčítali hejtmani, se velmi pravděpodobně projeví hlavně na jejich nemocnicích. A to, co je hlavní důvod, jestli mohu ještě jeden graf ukázat, pokud by to bylo vidět, tak tady, nebude, tadyhle je vidět, jak se zvyšovaly náklady ve zdravotnictví ta modrá část, kdy bylo zdravotnictví dobře financováno. Pak se výnosy začly snižovat a dostalo se zdravotnictví do deficitu a ten konec, který je prognóza roku 2011, vypadá, že ten deficit se výrazně snižoval, čili my jsme všemi těmi opatřeními, které nám podařilo udělat, jsme zvýšili efektivitu zdravotnictví. Nic to nemění na tom, že do zdravotnictví by bylo potřeba přilít víc peněz, ale ještě počítáme, že na rok až dva tady rezervy nějaké jsou a přesto všechno budeme schopni ty mzdy zvýšit. Ty 4 varianty, které mohou nastat, jsou samozřejmě od té relativně optimistické, na základě dáváme, na základě které dáváme 6 %, ale.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale v té úhradové vyhlášce bude navýšení peněz pro nemocnice.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Pro nemocnice a bude do pololetí s tím, že pokud půjde všechno normálně, mohlo by být až na těch 10 %. Ale když to říkal pan předseda Engel, že jsme naplnili požadavky jenom o 25 % LOKu, tak já musím znovu připomenout ten váš graf, který ukazoval, že o 20 % narostly mzdy lékařů a to je podstatně víc, než bylo čtvrtina požadavků LOKu a ty mzdy porostou zcela určitě.

Václav MORAVEC, moderátor: Paní profesorko, nakolik vám spadl kámen ze srdce, že nemocnice nebudou dostávat stejnou částku jako v letošním roce v té úhradové vyhlášce nebo dokonce sníženou, ale ministr vůbec poprvé slibuje 103 %, tedy že by to zvyšování platů lékařů a zdravotnického personálu, platí tedy, pane ministře, že dáváte hlavu na špalek za 6 a 1/4 % příští rok?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Na začátku roku a pokud nebude katastrofický vývoj, tak těch 6 a 1/4 % vydrží.

Václav MORAVEC, moderátor: Že to nebude na úkor těch zdravotnických zařízení, protože dostanou od pojišťoven větší peníze než letos?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Teoreticky to vypadá velmi dobře.

Václav MORAVEC, moderátor: Hezky se to poslouchá, říkáte.

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Jsou, velmi dobře s to poslouchá.

Václav MORAVEC, moderátor: A teď mně, mně, zelený je strom života, jak se říká, šedivá je praxe, tedy šedivá je teorie a zelený je strom života, jak to tedy v praxi podle vás nemusí fungovat?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: No, problém samozřejmě je, že když budu hovořit na úrovni nemocnic, protože my se bavíme o zvyšování platů, ale znamená to pro lékaře, kteří pracují v nemocnicích, takže se tím jednak zase možná trochu pohne v takovém tom, řeknu, v takovém tom vyváženém stavu mezi jednotlivými lékaři, těmi skupinami lékařů a to nejsou jenom nemocniční lékaři, čili v té nemocnici nakonec já mohu jako přednosta kliniky už dopředu tedy vidím, že dostanu za úkol, že musíme ale více jakoby té péče vyprodukovat, musíme více se snažit a v důsledku stejně jakoby jsme hodnoceni za náš vyvážený rozpočet, takže ono to vypadá velmi dobře, pokud se to stane, ale.

Václav MORAVEC, moderátor: Budete tedy nahánět, lidově řečeno, pacienty?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Ono to vlastně teoreticky nebo spíš prakticky to už dneska moc nejde, protože pacienti už si ty svoje lékaře podle mě vybrali a my máme spíš opačný problém. Speciálně u nás na klinice já opravdu mám přesně opačný problém. Já nemám lékaře, kteří by ošetřili a měli dostatek času na ošetření všech pacientů, kteří by k nám chtěli přijít. Takže ono to souvisí i s tou regulací vlastně přístupu těch pacientů, nabídka jakákoli je vždycky jaksi vyvážená vyššími náklady, takže ono je to, v důsledku je to velmi složité, ale určitě je to dobrá zpráva.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Můžu ještě k tomu něco říct? Já jenom k tomu, takové určité nejistotě, kterou projevila paní profesorka Hercogová. Pokud mohu říct za celý systém, tak my jsme, když jsme zvýšili platy lékařů na začátku letošního roku, tak přesně tohle jsme poslouchali - kde na to vezmete, vždyť to nebude, jsou to jenom plané sliby. Ukázalo se, že nejsou a že v tom systému jsou rezervy, které jsme našli. V příštím roce se budeme snažit úplně o totéž a ujistil bych paní profesorku, že ten systém platby za diagnózu je takový, že kdo bude mít pacientů, tak prostě za něj dostane více peněz, ne úplně jako přímou platbou, jako to bylo kdysi, ale postupně ten systém, až naběhne, tak naopak nemocnice budou velmi rády lákat pacienty a budou na nich získávat zdroje na svůj provoz velmi dobře.

Zavádění nadstandardů

Václav MORAVEC, moderátor: Zmatky a nejasnosti provázejí zavádění nadstandardů v českém zdravotnictví. Ministerstvo stále ještě neví, k jakému datu je vlastně zavede. Varianty jsou dvě, 1. leden příštího roku, nebo začátek dubna či května příštího roku. Dojde-li k zavedení nadstandardů od ledna, bude jich míň než od dubna. Pokud začne seznam nadstandardů platit právě až od dubna či května, mohlo by v něm přibýt až 20 výkonů z oboru gynekologie, nebo možnost připlatit si operaci u primáře, či ošetření u vybraného doktora. Tuto variantu podporují odborné společnosti i nemocnice.

Václav MORAVEC, moderátor: Ředitelé nemocnic už začali propočítávat, jak hluboko sáhnou pacienti do kapsy například za výběr špičkového lékaře při operaci.

Lukáš VELEV, ředitel Nemocnice v Jihlavě, 20. 11. 2011: V řádu několika tisíců korun, dovedu si představit platby někde od 3, 5 tisíc korun.

Roman KRAUS, ředitel FN Brno, 20. 11. 2011: Zhruba 2 až 3 tisíce za banálnější zákroky a až 10 tisíc za ty věci složité, jako jsou různé nádory na mozku, slinivce břišní a tak dále.

Václav MORAVEC, moderátor: S tím, že by neměly oficiální platby za operace přesáhnout 10-ti tisícovou hranici, souhlasí i lékařské kapacity.

Pavel PAFKO, emeritní přednosta 3. Chirurgické kliniky FN v Motole, 20. 11. 2011: Dneska za porod se dává 5 až 10 tisíc korun, když ten porodník se zaváže, že k tomu porodu přijede, a já si myslím, že teda v takovýchto rozmezích jsou operace asi hodnoceny.

Václav MORAVEC, moderátor: Pokud chce dnes pacient lepšího lékaře, musí mu dát často úplatek. Ministr zdravotnictví Leoš Heger zatím neřekl jasné slovo, zda k zavedení nadstandardu v případě volby operatéra dojde. Delší dobu však ministr mluví o tom, že chce celý dnešní systém zlegalizovat. Každá nemocnice by si v takovém případě určovala ceny sama. Cena za tento nadstandard by se tudíž v různých koutech České republiky mohla podstatně lišit.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: V Praze, kde je relativně více bohatších lidí, bude více zájmu si připlatit za toho špičkového odborníka, ale někde v obyčejných krajích, kde je chuději, tak tam lidé moc asi ochotní nebudou připlácet.

Václav MORAVEC, moderátor: Proti zavedení nadstandardu při volbě lékaře je levicová opozice. Podle ní se zavádí horší medicína pro sociálně slabé pacienty. Šéfové nemocnic však tvrdí, že zajistí, aby na placení za špičkového lékaře chudší lidé nedopláceli.

Roman KRAUS, ředitel FN Brno, 20. 11. 2011: Budeme ten systém muset nastavit tak, aby tito prostě nějakým způsobem nebyli odsunováni v pořadí.

Václav MORAVEC, moderátor: V případě, že k zavedení takového nadstandardu dojde, chce ministr zdravotnictví Leoš Heger rozjezd placení za lepšího lékaře přísně kontrolovat. Vydávat nadstandardy postupně ve víc novelách během roku ministerstvo zdravotnictví nechce, do problémů by se prý dostaly pojišťovny a možná bychom zažili i zmatky v ordinacích, proto vyhláška o nadstandardech bude v příštím roce jen jedna. Paní poslankyně, připustíte, protože výhrady levice jsou známé k zavedení nadstandardů, že výběr operatéra, gynekologa může potlačit šedou zónu v českém zdravotnictví, takové to všimné, že si zaplatíte pana docenta, pana profesora a on se o vás postará?

Soňa Marková: Tak já především jsem trochu v šoku, že bychom měli nebo že tady vlastně jakoby ten důvod je ten, že budeme legalizovat něco, co je nezákonné nebo že to je takový nešvar, s kterým bychom se měli potýkat, tak abychom tedy vyřešili, tak to legalizujeme.

Václav MORAVEC, moderátor: Je to jeden z důvodů?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: To mně jako princip, to mně to přijde jako něco, co mě šokuje a myslím si, že vždycky by mělo platit a ve zdravotnictví podle mě zvlášť, že lepší lékař v uvozovkách, protože předpokládám, že zase asi nebude to o tom, že by potom ten, kdo by neměl peníze, tak toho by operoval vrátný a na lékaře by se nějak nedostalo, tak to nepředpokládám, ale rozdělovat lékaře na lepší, horší mi přijde trošičku divné. Ale myslela jsem si vždycky a tak by to snad mělo být.

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, počkejte, tak.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Že když má, že lepší lékař znamená, že bude dělat složitější operace a nezáleží na tom, jestli ten, jestli ten pacient přijede do tý nemocnice autem za ty 3 miliony, anebo přijede tou tramvají, anebo dokonce přijde pěšky. To narážím na tu, na ten citát pana profesora Pafka, který zazněl tady i ve vašich Otázkách. To znamená, že já se domnívám, že příplatek za jakoby lepšího, zkušenějšího lékaře je pro mě jako člověka, který si myslí, že by se zdravotnictví tady mělo být především pro pacienty a pacient by měl dostat to, co potřebuje, ne podle toho, jaký je, jestli má v peněžence zlatou nebo platinovou kartu, anebo pár korun. Prostě pro mě, pro mě je to nepřijatelné a tímto způsobe nelze. A problém je i v těch dalších věcech kolem nadstandardů, kdy.

Václav MORAVEC, moderátor: Dovolte, abychom se jenom zastavili u tohoto jako prvního. Paní profesorko, vidíte tady nějaké etické problémy se zaváděním nadstandardů v té rovině, že kdo na to má, může si připlatit za lepšího v uvozovkách, zkušenějšího lékaře?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Já se domnívám, že samozřejmě etické problémy jsou s tímto faktem spojeny a ty je potřeba řešit a na ty vlastně všechna, všechny ty aspekty samozřejmě posoudit a probrat. Na druhou stranu zavádění nadstandardů je nebo nadstandardy jsou zcela běžné jinde v Evropě, čili je to vždycky jenom otázka nastavení pravidel a definice. Takže já apriory s nimi souhlasí, ale samozřejmě vidím ty problémy, protože jestliže jste například řekli, že si vyberete lepšího lékaře k tomu, aby vás operoval,tak kdo bude říkat, kdo to je ten lepší lékař, a potom zda tedy samozřejmě ti v uvozovkách lepší lékaři budou mít potom čas taky na ty, kteří si tuto péče nezvolí, takže tam je nejdůležitější tedy z mého pohledu je právě nastavení těch pravidel.

Václav MORAVEC, moderátor: To asi budou nastavovat nemocnice, není-liž pravda, pane ministře, vedení nemocnic.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Zcela určitě. Já mohu ještě jednu repliku na paní poslankyni Markovou? Ona řekla jednu klíčovou věc. Ten fenomén tady existuje, jak to říkal pan profesor Pafko, že se platí 5 tisíc za porodníka, řekněme, on to nikdo přesně neví, ale všichni si to myslíme.

Václav MORAVEC, moderátor: To je hezká věta.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: A vy jste řekla, vy jste řekla - je to potřeba řešit jinak. Ale ten fenomén tady přinejmenším existuje od té doby, když se takzvaným paragrafem Fischerovi zakázalo takovéhle věci platit jakýmkoli způsobem a nic se doteďka platit v podstatě nesmělo kromě nějakého luxusního pokoje, a za 15 let to nikdo nevyřešil, ani levicové vlády. Takže jako tohle to je pokus vyřešit to oficiálně. Podívejte se, za minulé doby byly.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak to vyřešíte, pane ministře, jak to tedy vyřešíte vy, protože vy jste zatím neřekl jasné slovo. Měl byste říct k nadstandardům jasné slovo, jestli je uděláte od ledna nebo od toho dubna, května.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ale já se musím teda ohradit, já jsem, doufám, že jsem nám tím, že si nikdy nestěžuju na novináře a musím říct, že vaše rčení, že zavádění nadstandardů provází zmatky a nejasnosti, se mně nelíbí.

Václav MORAVEC, moderátor: A já vám řeknu, že to je pravdivé, pane ministře, protože vezměte si množství těch článků, kdy se řešilo, jestli půjde jenom o čočky, lepší sádry a podobně, nebo jestli v tom budou robotické operace či nebudou, stejně výběr nej, takže jsou to zmatky.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ale samozřejmě, samozřejmě, že o tom je veliká, ne, to nejsou zmatky, to jsou postě různá novinářská prohlášení a ministerstvo.

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, to nejsou novinářská.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ministerstvo vždycky řeklo, že to bude dlouho diskutovat.

Václav MORAVEC, moderátor: Ne, to jsou, promiňte, to jsou reflektované, reflektované, reflektovaná fakta na základě prohlášení vás a vašich úředníků. Robotické operace nejdřív jste říkal ano.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ale to jsou všechno, to je díky tomu, že z nás se snažíte dostat věci, které jsou pracovní. Po 15 letech tak naprosto klíčová věc v našem zdravotnictví samozřejmě vyžaduje velikou diskusi. Já jsem třeba byl na začátku, já to přiznávám, proti tomu, aby si mohli lidé vybírat lepšího operatéra a přiznám se, že jsem přesně argumentoval jako paní profesorka Hercogová, je to trošku rizikové. Pak jsme dospěli po diskusi s různými odborníky a společnostmi, že to tedy zavedeme, že ministerstvo vydá metodiku a řekne, že nemocnice musí absolutně jednoznačně zajistit, že takový operatér, který umí jednu speciální věc, bude vždycky ve 100 % k dispozici všem pacientům, kteří ho potřebují. Na to, aby dělal banality, tak samozřejmě není potřeba, ale jestliže má nějaký pracovní čas mezi těmi špičkovými věcmi, tak ať ho nemocnice na 10 % uvolní, aby platil za něj pacient a ta platba, prosím, půjde nemocnici, takže.

Václav MORAVEC, moderátor: Tedy to je, to je už, teď mluvíte.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: To je ta změna.

Václav MORAVEC, moderátor: Opět na pracovní, o pracovní verzi, nebo už je to definitivní, to znamená, že umožníte nemocnicím od příštího roku, aby si pacienti vybrali operatéra? Umožníte to? Je to jasná věc?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Umožníme to v limitované podobě, tak asi bych to řekl.

Václav MORAVEC, moderátor: Umožníte to, od kdy?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: V podstatě jakmile ten zákon začne platit od Nového roku, tak je to možné. My jenom upřesníme na začátku roku nějakým metodickým listem, protože tohle to jde mimo zákon, to není ten pravý nadstandard.

Václav MORAVEC, moderátor: Takže.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Kvůli kterému nás chce stíhat Ústavní soud, takže.

Václav MORAVEC, moderátor: Nemocnice budou moci, pane ministře, od 1. ledna umožní pacientům vybrat si operatéra.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Vybrat si operatéra.

Václav MORAVEC, moderátor: S tím, že vy do 1. ledna dáte nějaký metodický pokyn nemocnicím?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak nevím, jestli ho dáme do 1. ledna, ale dáme ho na začátku roku. A to, co k čemu nás tlačíte, abychom už před půl rokem řekli, jak to přesně bude, tak to je prostě tak choulostivé, že to opravdu musíme vydiskutovat. To ať se na mě nikdo nezlobí, ale jestliže se na něco 15 let čekalo, tak pak je potřeba tu zavést trošku opatrnosti.

Václav MORAVEC, moderátor: A pane ministře, z těch vašich slov vyvozuji správně, že ty nadstandard, aby to nebylo uspěchaní, aby tem seznam, za co se bude platit a za co ne, aby byl kvalitně udělán, vy se přikláníte k variantě zavést nadstandardy vyhláškou od dubna?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: To jsou ty pravé nadstandardy tak, jak jsme se původně mínili v zákonu, které musí být ve vyhlášce. Ten ústavní spor je o tom, jestli by neměly být přímo v zákoně, tak my zatím to děláme vyhláškou. A do jednoho, dvou týdnů se rozhodneme, jestli ty základní nadstandardy vydáme ještě od 1. 1., anebo až od dubna.

Václav MORAVEC, moderátor: K čemu se přikláníte, promiňte, k čemu se přikláníte? Aby to byl širší seznam?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Já bych o diskusi, ne, ne, ne, já bych radši, aby to byl úzký seznam s nějakými základními seznamy ještě v tom sazebníků výkonů a abychom během příštího roku v klidu předělali jak celý seznam výkonů, který je základním ceníkem pro medicínu, tak dodělali podle zkušeností další nadstandardy, budou-li.

Václav MORAVEC, moderátor: Tedy přikláníte se k lednu, nikoli, nikoli k té.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Spíše k lednu

Václav MORAVEC, moderátor: Dubnové variantě. Paní poslankyně, tady se vám jako levici pak nabízí možnost té ústavní stížnosti, protože bude možné napadnou tu vyhlášku u Ústavního soudu.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Samozřejmě, my jsme od začátku upozorňovali na to a tady teď přesně ta diskuse, která tady mezi vámi proběhla, byla o tom a důkazem toho, co my jsme napadali celou dobu při projednávání v Poslanecké sněmovně, tato takzvaná reforma je nepromyšlená je uspěchaná, není prodiskutovaná se všemi, kterých se týká a proto z toho vyšel tento s prominutím paskvil, který, který už má platit, přitom ale ještě podle přijatého zákona tam máme nějakou základní definici, co je tedy hrazeno, na co má pacient nárok, ale v podstatě dává se volná pole, volné pole působnosti, lidové tvořivosti v nemocnicích, takže pacient nebude vědět, bude se, když půjde do nemocnice, tak se bude, bude se dívat na ceníky a tak dále, to je nepřijatelné prostě.

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte, paní poslankyně, proč mluvíte o lidové tvořivosti, vy opravdu, vy opravdu si, promiňte vy si opravdu nemyslíte, že v zájmu dobrého jména těch nemocnic, že to bude tento regulativ nečesky nehezky řečeno, který povede k tomu, že ty nemocnice nebudou dělat lidovou tvořivost, protože by se jim to mohlo vymstít v hněvu pacientů?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ale už to, že, že se řekne, že prostě ty nemocnice si budou muset dát takovou cenu, aby neodradily pacienty, ale zároveň, aby z toho něco získaly, tak vy prostě, my to zdravotnictví dáváme do stejného, do stejného tanku jako jakoukoli jinou službu, ale zdravotnictví přeci není normální běžná služba, kde si člověk přijde, má své vydělané peníze a tam zaplatí. Tady je nějaké veřejné zdravotní pojištění, které je povinné, je to vlastně zdravotní daň. My si tady něco platíme, už dlouhodobě, my tady, my tady nemáme žádné stanovené limity, my tady rozdělujeme pacienty na ty, kteří tedy jsou bohatí a na ty, kteří bohatí nejsou. Dodneška pacienti nebudou vědět, co vlastně, na co budou mít nárok, protože ta definice v zákoně je velmi vágní. A navíc.

Václav MORAVEC, moderátor: Počkejte, ale když ministr, ale když ministr vydá tu, když vydá tu vyhlášku.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Co je to ekonomicky nejméně náročná varianta? Na to, když jsem se ptala, ať mi někdo vysvětlí, co to vlastně znamená, tak mi to nikdo nevysvětlil, jestli když ta operace nebo ten zákrok bude drahý, tak je to, tak ale potom doléčování bude levnější a naopak, robotická operace je sice drahá, ale doléčování je rychlé, co je tedy z toho levnější varianta pro zdravotní pojištění? To nikdo nevysvětlil a přesto jsme se do tohlecto experimentu zvaném zdravotnická reforma pustili. To je to, co my kritizujeme.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane ministře.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak já si myslím, kdo to chtěl to vysvětlení slyšel a pochopil. To, že budou některé věci.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ne, neslyšel a nepochopil.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Věci rozpuštěné na nemocnice a budou jaksi dány jejich pravomocím, to je jenom proto, že by tady nechceme vracet státní plánovací komisi pana ministra Prokopce a přímé direktivy, co se v nemocnicích smí dělat a co se nesmí. Naopak ta diverzita ukazuje, že vede k pokroku a jestliže nemocnice ve Dvoře Králové, kde je velmi chudá populace a nebude mít na to si připlácet, tak si stanoví své možnosti vybrat si primáře úplně jinak než bohaté nemocnice v Praze, tak to je docela pochopitelné a správné.

Problém zvaný IZIP

Václav MORAVEC, moderátor: Poslední dvě otázky k poslednímu tématu. Paní profesorko, viděla jste elektronickou zdravotní knížku ve svém lékařském životě?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Já jsem vám přiznala před pořadem, že nikoli a je to samozřejmě špatně.

Václav MORAVEC, moderátor: Ani jeden zápis jste neudělala do elektronické zdravotní knížky.

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Ani jeden zápis.

Václav MORAVEC, moderátor: Paní poslankyně Marková o tom mluvila jako o velmi problematickém projektu svěřeném soukromé firmě, do které tekly státní peníze i v rámci i motivace Všeobecné zdravotní pojišťovny, respektive lékařů. Co si myslíte o celém projektu jako nezávislý pozorovatel?

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Já vám řeknu obecně, co si myslím o té myšlence mít tedy elektronickou knížku. To si myslím, že je velmi potřebné a bylo by velmi dobře, aby to bylo, protože by to omezilo právě takové to nadbytečné obcházení pacientů po lékařích, ověřování si diagnóz, předepisování zbytečných léků a tak dále, jak se o tom všechno samozřejmě hovoří. Asi, asi ten projekt možná, možná nebyl správně, nevím, komunikován.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak o něm poslankyně Marková přikyvovala, to znamená, vy byste podepsala každé slovo tady paní profesorky?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ta první část určitě, protože nikdo, nikdo nemůže zpochybňovat, že to, ten záměr jakoby nebo elektronické zdravotnictví je, je věc, která je určitě potřebná. Nicméně pokud je uchopená tak, jak byla uchopená, není pod dozorem tedy státu a není pod dozorem, pod dozorem toho, aby ty peníze nebyly vynakládány zbytečně a 1,8 miliardy je skutečně velký, jsou to velké peníze, které šly z VZP a vlastně takže z dobrého záměru se stal velmi výnosný podnikatelský záměr.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane ministře, proč nedošlo k vyvození konkrétní zodpovědnosti, když jsme si mohli v Mladé frontě DNES přečíst, že do spřátelených firem kolem společnosti IZIP šly peníze ze všeobecného zdravotního pojištění, že to je svým způsobem, řekněme to česky, tunel a nakonec nebyl, nebyla vyvozena žádná zodpovědnost s správní radou VZP?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak já bych řekl, to co jste vy naznačil to na konec, že ještě není konec. Věci se, věci se.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak dlouho budeme čekat na ten konec?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Věci se musí řešit postupně. No, podívejte se, vemte si jakoukoli kauzu, která zpochybňuje vydávání peněz a kolik se jich ukončilo do samého konce. To mně je líto, že tedy zdravotnictví v tomhle tom není lepší než zbytek republiky, ale já to, já to neumím.

Václav MORAVEC, moderátor: Tím mi chcete naznačit, že takto dopadne u IZIPu?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, nechci to naznačit, ale rozhodně tedy, když tato garnitura, která je teďka na ministerstvu přišla, tak začala zpochybňovat projekt zdravotních knížek, ne proto, že je špatný, on je strašně potřeba a třeba v oblasti rentgenologické jakési elektronické výměny dneska už začínají fungovat téměř plošně v půli republiky a půjde do dále, takže totéž je potřeba je v té textové části a to se nedaří. A to, co je na to špatné, je, že po 9 letech nebylo jasné, jestli ten projekt bude fungovat a bude nosným pro další léta. Takže my jsme vyhlásili, že se udělá jakýsi nový pilotní projekt, je to smutné po 10 letech, že se to musí testovat, a čekali jsme, že se tedy definitivně řekne za půl roku, jestli se skončí nebo neskončí. Mezitím začalo to víření s akciemi, ukázalo se, jak ty firmy se přelévají, teď se říká, že IZIP je prázdnou skořápkou, že tam nejsou ani práva, ani peníze, takže je to celé podivné a začíná to teda být na řešení.

Václav MORAVEC, moderátor: A výsledek z pondělní.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, výsledek, výsledek je.

Václav MORAVEC, moderátor: Z pondělní správní rady je pro vás uspokojivý nebo nedostatečný?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Absolutně, protože se před 3 týdny ukázalo, že VZP je zavázaná na 4 nebo 5 let dopředu ještě platit celkem další 3/4 miliardy a výsledek správní rady je, že se velmi pravděpodobně tyto smlouvy podaří přerušit, takže ten tok peněz by skončil v příštím roce. V příštím roce taky bude končit ten pilotní projekt.

Václav MORAVEC, moderátor: Přesto mi tam chybí vyvození zodpovědnosti, jak bude vypadat?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, samozřejmě, ale tak nejdřív bylo potřeba tedy přerušit tu další 3/4 miliardy a pak se mluvit, pak se bavit o zodpovědnosti, to si myslím, že je snad docela, docela normální, protože té zodpovědnosti, jestli někdo by utekl teďka.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak by ta zodpovědnost, jak by ta zodpovědnost, jak by to zodpovědnost měla vypadat, pane ministře?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, já si myslím, že prostě management VZP by měl jasně dokladovat, jestli ty peníze, které do toho investoval, byly, byly rozumné. Já musím říct, abych se trošku postavil i na druhou stranu, že 3/4 nebo 2 miliardy za 10 let nad 2 miliony pojištěnců dává v průměru na jednoho pojištěnce menší náklad asi třetinový než je běžný bankovní účet, který si platíte každým rokem, ale nechci to.

Václav MORAVEC, moderátor: Zjevně, když se z toho, promiňte, zjevně, když se z toho.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Nechci to omlouvat. Problém, že nejsou výsledky.

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, když se zjevně z toho mohl sponzorovat golf, tak to ještě asi byly slušné peníze.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, tak to mě samozřejmě mrzí, že, že takovéhle sponzoringy jdou na úkor zdravotního pojištění, ale zase musím říct, že VZP má velmi striktně dáno procento, kolik smí utrácet na režii a tohle všechno, včetně toho IZIPu jde z režie, to nejde z toho fondu, který je výlučně vázán na zdravotní, na zdravotní péči pro pacienty.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: To snad ne.

Václav MORAVEC, moderátor: Co jste chtěla říct, paní poslankyně zásadního?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: No, že ten, že ty peníze, o kterých mluvil pan ministr, přeci tady jde o to, že ten projekt je vůbec, sice je tam do toho zapojeno 2,5 milionu uživatelů a 25 tisíc lékařů, ale ten projekt v podstatě nefunguje a dokud, za podmínek, které jsou u nás, tak ani fungovat nemůže, protože jestliže tam nebude povinnost tam vkládat ty údaje a aby se do toho zapojili ti lékaři, tak přeci.

Václav MORAVEC, moderátor: To by ale muselo být zákonem.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: To nemůže, přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy byste hlasovala, vy byste hlasovala pro zákon, který by dal povinnost lékařům a zdravotnickým.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Za těchto okolností, jak je, jak je to ten obrovský tunel na veřejné peníze ve prospěch některých osob, to v žádném případě bych to nemohla udělat, protože tohle.

Václav MORAVEC, moderátor: Tunel je to i podle vás po tom pondělku?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: No, samozřejmě. A vůbec bylo špatné rozhodnutí o převzetí akcií, protože my se staneme, my jsme se stali jako VZP, a já můžu mluvit, protože jsem členkou správní rady a byla jsem proti tomu, aby se, aby se ty akcie převzaly, protože my budeme většinovým akcionářem, my nemáme, my jsme skutečně dostali prázdnou skořápku, protože tam nejsou autorská práva a není jistota, že se vrátí zpátky, nic není jistota. Není ani jistota, že budou ty smlouvy, že budeme moct ukončit ten projekt nakonec, protože tady jsou ty smlouvy tak nastaveny a vůbec není jistota, že to všechno bude. Budou se tam strkat miliony dál na neefektivní projekt.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak byste to tedy řešila? Řešila byste to tak, že by VZP měla ukončit smlouvu s IZIPem, anebo IIP zrušit? Jak byste to řešila teď v tomhletom současném stavu?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: No, v tuto chvíli samozřejmě takhle to nejde, ale rozhodně nebylo dobré podle mého názoru, protože dali jsme možnost.

Václav MORAVEC, moderátor: Jak byste to, já chci řešení.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Arbitrážím a soudům, když jsme převzali většinový podíl, takže to je za prvé. A ani tak nemůžeme rozhodovat, protože se změnily stanovy a ani s 51 % podílem nemůžeme, nejsme těmi rozhodujícími, tudíž to je všecko jenom proto se dělo, aby se mohlo v tomhletom neefektivním projektu dál pokračovat a aby opět dál šly miliony různým firmám, o kterých nic nevíme, o kterých jsme, nevíme, kdo za tím stoj, nebo víme, kdo za tím stojí, ale jde to pouze k tomu, že to je prostě tunel, který vede peníze ven z VZP. Já se, a o osobní zodpovědnosti se také nehovořilo, to jsme navrhovali, aby to byl jeden z bodů, aby se začala vyvozovat osobní zodpovědnost. Nic z toho.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy jste chtěli odvolání Pavla Horáka.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Jedna z věcí byla určitě to, aby pan ředitel nesl zodpovědnost, protože tak jak se, tak jak informoval správní radu, nebylo určitě správné.

Václav MORAVEC, moderátor: A vrátíte se k tomu?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Já doufám, že ano.

Václav MORAVEC, moderátor: Na příští správní radě?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ale problém je ten, že správní rada VZP má složení jako Poslanecká sněmovna a bohužel tam koaliční poslanci, kteří na začátku sice kritizovali projekt, ale nakonec se vším stejně souhlasili, takže zase to bude stejný, protože si vzájemně.

Václav MORAVEC, moderátor: Jsou to všichni koaliční poslanci.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Vzájemně si dělají dobře.

Václav MORAVEC, moderátor: Ruka ruku myje.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Vzájemně si dělají dobře.

Václav MORAVEC, moderátor: Pane ministře.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Tak já rozhodně nemyju žádné ruce, musím říct. Paní poslankyně nám neřekla, jak by to řešila, kdyby tam měla většinu.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Postupně, samozřejmě postupně.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Jak by se, jak by se z těch smluv vyvázala.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Postupný útlum toho projektu. Ale rozhodně nepřebírání většinového podílu akcií. Postupný útlum.

Václav MORAVEC, moderátor: A VZP by si takový projekt měla dělat sama elektronického zdravotnictví a pak byste.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Já si myslím, že problém elektronického zdravotnictví /souzvuk hlasů/.

Václav MORAVEC, moderátor: Promiňte, a pak byste stanovila povinnost tady paní profesorce Hercogové, aby věděla, co to je elektronicky.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: No, ještě předtím bychom museli vyřešit jednu důležitou věc a to je vlastně citlivé informace, uchovávání citlivých informací. A pokud tyhle dvě věci nebudou vyřešeny, a tyto dvě věci musí být řešeny první, než se, měly být vyřešeny dříve, než se začaly strkat miliardy do soukromých firem.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Jak dlouho jste ve správní radě?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Od minulého roku.

Václav MORAVEC, moderátor: Tak jako vy ministrem, víte, pane ministře.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Ano, ano, takže máme na tom zhruba stejnou vinu asi.

Václav MORAVEC, moderátor: Ano, a teď mi vy řekněte, jestli si myslíte, že by, že by mělo dojít ke stínání hlav ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny a proč koaliční zástupci, včetně zástupců TOP 09 nechtějí přistoupit na odvolání Pavla Horáka?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Protože je potřeba nejdřív vyřešit to rozvázání smluv. To, že se přistoupilo k nákupu akcií, nebere vůbec na VZP žádné zodpovědnosti. Akcionáři prostě nenesou zodpovědnost za ten podnik. Za ten podnik nese zodpovědnost IZIP, teda na straně IZIPu a management VZP. Akcionáři nikoli. A naopak těch 50 % akcií, které VZP získá, umožní, aby do toho IZIPu mluvila. Naopak se pomohlo vyvázat z těch smluv o něco, o něco lépe.

Václav MORAVEC, moderátor: Paní poslankyně říká, že to není pravda.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, já o tom se můžeme, o tom tady můžeme diskutovat, ale většinový názor byl, že to dává daleko větší jistotu, jak se těch smluv zbavit.

Václav MORAVEC, moderátor: A až ty smlouvy budou pozměněny, tak byste, kdyby to bylo ve vaší pravomoci, tak byste byl pro to, aby byl odvolán Pavel Horák, respektive management VZP?

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Já si myslím, že je potřeba šetřit tedy ty zodpovědnosti. Já myslím, že tady nemůžeme fungovat jako soudce Lynč, ale prostě věci se musí řádně prošetřit a pokud tam nějaké pochybnosti budou, tak samozřejmě potom /souzvuk hlasů/.

Václav MORAVEC, moderátor: A sám jste přiznal, že to ve zdravotnictví bývá tak, že se to.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: To není jedna osobnost, to jsou taky ty další lidi, kteří možná získali peníze neoprávněně, obohacovali se příliš a tak dále.

Václav MORAVEC, moderátor: No, tam očekávám, že budou padat trestní oznámení proboha aspoň snad.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ten audit, který tam je, tak dává najevo, že tam se děje možné, že se někdo obohacoval ještě více než, než bylo jaksi v těch smlouvách.

Václav MORAVEC, moderátor: A podá správní, podá správní rada nějaká trestní oznámení?

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Já doufám, že ano, ale znovu říkám, že my jako zástupci KSČM jsme tam v menšině.

Václav MORAVEC, moderátor: Ale přesto můžete jako jeden člověk podat trestní oznámení.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Ano.

Václav MORAVEC, moderátor: Jestli přece jako člověk, který sedí ve správní radě VZP, máte pochybnosti o dobrém hospodaření a správě veřejných peněz, tak je na místě obrátit se na orgány činné v trestním řízení.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Určitě, poté, co samozřejmě to je věc především právnická, je potřeba, aby se na to podívali dobří právníci, ale problém je ten, že máte dva právníky a z toho jsou tři právní názory.

Václav MORAVEC, moderátor: No, tak teď byste toho mohla, tak krásně tady ministrovi zase zamést pod koberec. Nechtějte něco, aby v této zemi se vyšetřilo. Myslím si, že dáte lidem, kteří si platí VZP.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Pane redaktore, já teda pod koberec nic nezametám, tam, kde to jde, tak působíme.

Václav MORAVEC, moderátor: Ano, stejně jako ruka ruku meje.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: No, já myslím, že tohle to je jeden z důvodů, proč jsou lidi otrávení, že se tohle to říká. My jsme, já tady řeknu jednu věc, abych se.

Václav MORAVEC, moderátor: A vždyť vy ty pochybnosti, promiňte, pane ministře.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Víte co, já jsem.

Václav MORAVEC, moderátor: Vy ty pochybnosti říkáte, že s IZIPem také máte, tak teď to.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: My jsme, my jsme seděli na, přesně tohle říká o nás Česká lékařská komora, že naše protikorupční opatření jsou pro smích, že jsou pro malé děti, které se jim smějí. Kontrolní výbor parlamentu, kde tedy mimochodem levice má výraznou většinu, tak teďka zkoumal nákupy z minulých let, řekl, že tam není všechno úplně jasné, řekl nám, co máme ještě dokončit, ale také nám řekl, že jsme udělali skvělou práci za poslední rok. Že jsme udělali opatření, která začla fungovat. Tak není to lepší, než hledat v minulosti nějaké fantomy a soudit je soudcem Lynčem, když to prostě tahle země jinak neumí?

Václav MORAVEC, moderátor: Ano, jasná zpráva, jak se vypořádat s projektem IZIP. Leoš Heger, ministr zdravotnictví, Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví a Jana Hercogová, profesorka z Fakultní nemocnice na pražské Bulovce. Děkuji za váš čas a těším se příště na shledanou.

Soňa MARKOVÁ, místopředsedkyně sněmovního zdravotnického výboru /KSČM/: Taky děkuji, na shledanou.

Jana HERCOGOVÁ, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK, FN Na Bulovce: Na shledanou.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/**: Děkuji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?