Otcům-diabetikům se rodí menší děti

6. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti, jejichž otcem je diabetik, se mnohem častěji rodí s podprůměrnou váhou. Výzkum neprokázal, že jde o přímý důsledek této nemoci. Studie naznačuje, že za tento jev jsou zodpovědné genetické faktory...


U dětí, jejichž otcem je diabetik, existuje větší pravděpodobnost, že se narodí podstatně menší než ostatní novorozenci. Vyplývá to ze studie vědců londýnského Institute of Child Health a Univerzity v Bristolu, ze které citují internetové stránky BBC.

Tento výzkum neprokázal, že jde o přímý důsledek této nemoci jako takové. Studie však naznačuje, že za tento jev jsou zodpovědné genetické faktory.

Výzkum oslovil 11 276 mužů a žen ve věku 41 let. Devadesát šet z nich uvedlo, že trpí diabetem druhého stupně. Děti mužů-diabetiků vážily v průměru o 186 gramů méně než děti zdravých otců.

Studie uvázala, že na váhu dítěte zřejmě neměl vliv žádný jiné faktory, jako třeba váha, výška či sociální třída otce.

Souvislost mezi poporodní váhou dítěte a diabetem rodiče se však ukázala jen u mužů. V případě matky se neukázal žádný podstatný rozdíl mezi ženami -diabetičkami a ženami zdravými.

Nejde o nemoc, ale o genetické predispozice

Jak britští výzkumníci zdůrazňují, studie nedokazuje, že za nižší váhu dítěte může projev diabetu jako takový. U řady mužů se totiž v době početí dítěte žádné zřejmé příznaky nemoci neprojevily.

Výsledky průzkumu naopak ukazují, že příčinou je genetická dispozice. Ta zvyšuje pravděpodobnost vývoje diabetu a zároveň pravděpodobnost, že se dotyčnému otci narodí dítě s podprůměrnou váhou.

Mluvčí britské charitativní organizace Diabetes UK říká, že studie je sice založena na malém vzorku respondentů, ale pokud se její výsledky ukážou jako pravdivé, budou pro dnešní otce znamenat důležitou informaci.

„Počet lidí s diabetem druhého stupně totiž posledních letech výrazně vzrůstá,“ dodala mluvčí.

Související články:

BBC NEWS Health

Diabetes UK

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?