Otevřeli nové centrum pro léčbu chronických ran

4. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Novém Bydžově ve čtvrtek otevřela nové Centrum pro léčbu chronických ran. Péče se týká především pacientů se zdravotními potížemi typu proleženiny, bércové vředy či stavy po amputacích...


Nemocnici se podařilo se zdravotní pojišťovnou uzavřít smlouvu na 55 lůžek následné péče, která jsou k dispozici už od 1. července.

Krajský zdravotní rada Zdeněk Hajžman z hradeckého hejtmanství pokládá vznik centra v nynějších, zejména finančních potížích resortu zdravotnictví za malý zázrak, který posune péči o pacienty o řádný krok dopředu.

Shodného mínění je ředitelka nemocnice Jana Fischerová, která zpravodaji Práva sdělila, že centrum nabídne služby pacientům nejen z regionu, ale i z celého Královéhradeckého kraje.


„Naším cílem bylo a je postarat se o nemocné jak po stránce chirurgické, tak interní i rehabilitační. Výhodou bylo, že jsme měli pro rekonstrukci k dispozici celou budovu zrušeného gynekologického oddělení.“

ředitelka nemocnice Jana Fischerová

„Zřízení centra nebylo velkou investicí, šlo o menší technické zásahy, například bezbariérové vchody, a zejména koupelny, protože většina pacientů se pohybuje obtížně nebo jsou ležící. To vše se mohlo uskutečnit jen za vstřícného postoje zřizovatele, jímž je hradecké hejtmanství,“ říká ředitelka.

Po reorganizaci nemocnice a zrušení gynekologického oddělení nabídne novobydžovská nemocnice 93 lůžek akutní a shodný počet lůžek následné péče.

Ubylo tudíž 30 lůžek na gynekologii, šest na novorozeneckém oddělení, snížila se kapacita chirurgického pavilónu a ze dvou jednotek intenzívní péče je jedna centrální multioborová. Obavy žen, že zrušením gynekologického oddělení o ně nebude kvalitně postaráno, vyřešila nemocnice elegantně.

„Dva lékaři mají od července ve městě soukromou ambulanci, jeden přímo v areálu špitálu. Gynekologická operativa v podstatě dále pokračuje. Z bývalé chirurgie chceme vytvořit pavilón operačních oborů, v němž bude centralizována veškerá operativa. O pacientky je tedy postaráno, schází porodnice, s tím ale už nic neuděláme, rodí se v Hradci Králové,“ uzavřela ředitelka J. Fischerová.

Vladimír Fořt, Právo, 4.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?