Otevřená odpověď na otevřený dopis MUDr. Milana Cabrnocha

5. 10. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážený pane doktore! Děkuji za váši reakci. Bohužel ne se vším, co uvádíte, souhlasím. Ani v nejmenším nenaznačuji, že bych snad předpokládala, že lékař by do IZIP zadal nesprávné údaje.


Článek MUDr. Cabrnocha si můžete přečíst ZDE.

Ostatně pokud by to z nějakého důvodu chtěl udělat, může zadat nesprávné údaje i do písemné zprávy. I pod písemnou zprávou je lékař podepsán a je pod ní otisk razítka s adresou a telefonním číslem.

Nejsem IT odborník, to nepopírám. Jsem psychiatr a na IZIP stejně jako třeba na otázku prasečí chřipky nahlížím pod tímto zorným úhlem. Jako psychiatr jsem měla možnost otevřeně mluvit s řadou velmi inteligentních mladých lidí, kteří jsou v IT mnohokrát lepší, než bych já při největším úsilí kdy mohla být. Proto se odvažuji tvrdit, že každá ochrana dat se dá prolomit. A jako psychiatr tvrdím, že čím hlasitější proklamace o kvalitě zabezpečení systému, tím větší motivace pro hackery, aby se ho snažili prolomit. Ptáte-li se, proč by to dělali, mohu odpovědět jednoduše - protože to existuje.

Lézt na Mount Everest je daleko riskantnější a asi stejně neužitečné. Britský horolezec George Mallory na otázku, proč chce Mount Everest slézt, kdysi odpověděl: Protože existuje. I kdyby se jednalo o jinou velehoru a jiného horolezce, princip je týž.

Uvádíte, že data v IZIP jsou řádově lépe zabezpečena než dokumentace v papírové podobě někde v ordinaci v kartotéce. Opět si dovoluji nesouhlasit. Pokud někdo bude chtít ukrást papírovou dokumentaci, bude muset být fyzicky přítomen na místě. Bude muset zjistit, kdy je objekt prázdný, jaké je zabezpečení objektu. Až stane přede dveřmi mé ordinace, bude muset buď použít paklíče nebo vylomit zámek silou či vykopnout dveře.

Obojí nadělá hluk a zvýší riziko prozrazení. Bude muset vypáčit kartotéku. Dokumentaci pak bude muset okopírovat nebo odnést s sebou. Takové odcizení dat se nedá utajit. Těžko mi pak dokumentaci vrátí, učiniv v ní nějaké úpravy. Naproti tomu hacker nejenže nemusí být fyzicky přítomen na místě činu, nemusí být ani na stejném světadílu.

Pravda, musí překonat jiné překážky, než jsou několikery reálné dveře, není tím ale řečeno, že by je překonat nemohl. Krádež dat pak může zamaskovat tak, že si toho na první pohled nevšimnete. Pokud někdo vykrade ordinaci, je jen velice málo pravděpodobné, že by to lékař přehlédl.

V neposlední řadě mne k pochybnostem vede masivní nárůst propagace IZIP v ulicích. Setkala jsem se s tím nejen v centru Prahy, ale i v okrajové městské části, kde žiji. Před místním supermarketem se předtím občas nabízela Strážní věž, jinak nic podobného nepamatuji.

Pokud se najednou před supermarketem objeví několik náhončích IZIP, někteří útočící ve dvou, nemůžu si nepoložit otázku, proč. Nemyslím si, že se dobrá věc chválí sama, je třeba informovat a propagovat. Ovšem všeho s mírou.

Protože jsem přesvědčena, že člověk není nikdy tak starý, aby se nemohl poučit, ráda přijmu vaše pozvání s nadějí, že se dozvím víc.

MUDr. Kateřina Baziková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?