Otevřeno výzkumné centrum léčby světlem

10. 5. 2016 16:58
přidejte názor
Autor: Redakce

V Čelákovicích bylo otevřeno špičkové středisko aplikovaného výzkumu, které vyvíjí léčebné pomůcky využívající technologii tištěného studeného světla (elektroluminiscenci).




Centrum se zaměří hlavně na léčbu a zpomalení diabetické retinopatie. Později zde vzniknou i ordinace lékařů v oborech psychiatrie, dermatologie či diabetologie, kde lze léčbu světlem také využít.
Centrum pro aplikaci světelné terapie Photothera Labs, které provozuje technologická společnost ELON Technologies, zahajuje svou výzkumnou a vývojovou činnost v budově bývalé čelákovické polikliniky. Na projektu, který je svou technologickou unikátností jedinečný v evropském měřítku, se podíleli experti v oboru tištěné elektroniky, lékaři a vědečtí pracovníci z předních klinik. Ředitelem ELON Technologies je Pavel Beneš, přední světový odborník na elektroluminiscenční technologie. Na rozvoji firmy se podílejí také bývalí top manažeři z předních technologických firem: Pavel Kubů (Healthcare Strategist), který dříve působil jako manažer pro oblast zdravotnictví ve společnosti Intel, a Martin Vobr (výkonný ředitel), bývalý generální ředitel skupiny Newton Media.

Využití světla v medicíně

Elektroluminiscence původně sloužila zejména k podsvícení displejů přístrojů, mobilních telefonů a různých elektronických zařízení. Technologie se postupně uplatňovala také v reklamě při realizaci „svítivých“ billboardů a plakátů. Postupně začíná nacházet uplatnění ve zdravotnictví, kde může podstatně zlevnit léčbu řady chorob či zkrátit dobu terapie. Mezi klíčové partnery projektu patří Oftalmologická klinika FN Královské Vinohrady pod vedením přednosty prof. MUDr. Pavla Kuchyňky, CSc., či Národní centrum pro výzkum duševního zdraví zastoupené týmem MUDr. Filipa Španiela, Ph. D., který vidí v léčbě světlem potenciál pro ovlivnění různých pochodů v mozku. Pacienti s diabetickou retinopatií již mohou využít v domácí léčbě a proxylaxi svého onemocnění světelnou masku, využívající zeleného světla, na vývoji světelné náplasti pro řadu kožních onemocnění se bude podílet Dermatovenerologická klinika FNKV vedená prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA. Jak udávají odborníci z oblasti medicíny a medicínských technologií, světlo je tradiční prostředek léčby řady chorobných stavů, avšak dosud nemělo tu správnou formu.
Diagnostické centrum a elektroluminiscenční světelná maska pro léčbu diabetické retinopatie vznikly kombinací finanční podpory agentury CzechInvest, která poskytla z evropských fondů dotaci ve výši 6,6 milionu korun, a soukromých investorů v čele s investiční společností ASB Prague (11 milionů korun). Zahájení činnosti výzkumného centra je ukázkou úspěchu české vědy v oblasti aplikované elektroniky v lékařství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?