Otevřený dopis Mgr. Marka Hampela jako reakce na informace publikované v Mf Dnes

15. 7. 2011 9:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako předseda Grémia majitelů lékáren, občanského sdružení provozovatelů veřejných lékáren v České republice musím zareagovat na informace publikované na stránkách MF Dnes v pátek 8. 7. 2011.


1. Test, který provedli redaktoři Mf Dnes ve vybraných lékárnách a jehož výsledky publikovali na stránkách zmíněného deníku, byl fakticky testem informovanosti farmaceutických asistentů, tedy těch zaměstnanců lékáren, kterým zákon umožňuje prodávat pacientům v lékárnách jen a pouze volně prodejné léky (bez lékařského předpisu) a doplňkový sortiment (potravinové doplňky, lékařský materiál). Publikovat jeho výsledky pod titulkem „Test: lékárníci prodají i smrtící kombinaci léků“ je tedy přinejmenším zavádějící. Nemluvě o evidentní senzacechtivosti titulku i textu článku, která je na stránkách seriózního deníku omluvitelná snad jen právě začínající „okurkovou sezónou“.

2. Právě proto, že farmaceutičtí asistenti nemají speciální farmaceutické vzdělání, zákon je výše popsaným způsobem limituje při výdeji léků na lékařský předpis. Stejně tak dotazy pacientů na léčebné působení jednotlivých léků, jejich případné kontraindikace a vedlejší účinky asistenti konzultují s farmaceuticky vzdělanými lékárníky, event. pacienty na tyto lékárníky v lékárnách přímo odkazují. Přesně to a tedy správně udělali farmaceutičtí asistenti dotázaní v rámci testu Mf Dnes.

3. V článku konkrétně uváděná kontraindikace léků Warfarin tbl. a Ibuprofen tbl. je z odborného hlediska sporná: Rizika, která autorka textu zdůrazňuje, by mohla nastat pouze při dlouhodobém společném užívání obou léků. Jednorázové nebo nárazové užití obou léků pacienta v popsaném rozsahu v žádném případě neohrožuje.

4. Co nejdůrazněji protestuji proti jakékoli snaze zpochybnit odborné a etické kvality českých lékárníků v očích našich pacientů a široké veřejnosti. Ať už je tato snaha motivována čímkoli a já věřím, že v tomto konkrétním případě se jedná pouze o politováníhodné nedorozumění, nezakládá se na pravdě a úplném popisu reality.
Jako lékárník, provozovatel lékáren a předseda Grémia majitelů lékáren s plnou odpovědností prohlašuji, že odborná úroveň lékárníků farmaceutů v České republice je na úrovni, která snese nejpřísnější srovnání s lékárníky kdekoli v Evropě a ve světě. Zároveň apeluji na pacienty v naší zemi, aby se nenechali ve své důvěře v český systém lékárenské péče znejistit novinářskými zkratkami, ať je publikují noviny bulvární, nebo tzv. seriózní.

Mgr. Marek Hampel, předseda představenstva Grémia majitelů lékáren

V Praze, 9. 7. 2011

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?