Otrávená léčiva v Panamě mají prý na svědomí více než 200 úmrtí

12. 12. 2006 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lidí, kteří ve středoamerické Panamě zemřeli na otravu kontaminovanými léčivy, pravděpodobně překročil dvě stovky a může se ještě zvýšit. S odvoláním na vyjádření panamského vrchního státního zastupitelství to uvedla agentura EFE...


Panamské zdravotnické orgány přitom v dnešním prohlášení uváděly pouze 48 potvrzených obětí otravy.

Státní zástupce Dimas Guevara novinářům řekl, že jeho úřad už registruje 240 případů otravy v souvislosti s užitím kontaminovaných léčiv. Na následky otravy podle něj zemřelo 220 lidí. Zároveň ale upozornil, že údaje o počtu obětí se ještě mohou změnit, neboť úřad zatím shromáždil pouze podezřelé případy z jediné provincie, které navíc musí ještě podrobně prošetřit.

Z neznámých příčin začali převážně starší lidé v Panamě umírat během letošního léta. Postižení trpěli neurologickými problémy, nevolnostmi, průjmy, případně i částečným ochrnutím a akutním selháním ledvin. Úmrtí postihlo většinou osoby s vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo ledvinovými onemocněními.

Vyšetřování pak ukázalo, že se lidé otrávili léčivy panamské provenience, které obsahovaly toxický dietylenglykol. Ten je například součástí lepidel či kosmetiky a jeho úkolem je držet jejich vlhkost. Na internetu lze tuto chemickou látku najít také jako součást řezných kapalin.

Panamské úřady pak zatkly trojici osob ze společnosti Medicom, která vládním výrobním laboratořím kontaminované ingredience pro výrobu léčiv dodávala. Medicom ale ze selhání viní španělskou dodavatelskou firmu, která mu prý namísto objednaného čistého glycerinu zaslala právě dietylenglykol.

Ve vazbě skončila i trojice zaměstnanců z vládních laboratoří, kde se léky vyráběly. Všichni jsou obviněni z ohrožení veřejného zdraví.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt ČTK řekl, že v Česku je jištěna bezpečnost léků vydávaných v lékárnách na světové úrovni. Varoval však před léčivy z tržišť, protože mohou být prošlá nebo zfalšovaná, a tedy mohou způsobit zdravotní potíže.

„Drtivá většina léků v Česku jsou hromadně vyráběné léčivé přípravky od renomovaných výrobců a spolehlivých dodavatelů, kteří je kontrolují. Kontrolu provádějí i lékárny, proto vylučuji, že by se v lékárnách v Česku mohl vyskytnout otrávený lék,“ řekl Cikrt.

V roce 1992 zabíjel lék otrávený dietylenglykolem také v Argentině, tenkrát na otravu zemřelo 19 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?