Ovzduší se v Moravskoslezském kraji zůstává znečištěné

5. 3. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ovzduší v Moravskoslezském kraji zůstává výrazně znečištěné. Denní limity pro polétavý prach, 50 mikrogramů na metr krychlový, byly například dnes odpoledne v Rychvaldě a Karviné překročeny víc než čtyřikrát, ve Věřňovicích dokonce téměř šestkrát.


V celém kraji je vyhlášená smogová situace, pro oblast Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a Třinecka dál platí smogová regulace. Podniky musejí přijmout opatření, aby ještě více neznečišťovaly ovzduší, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav.

Čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu PM10 na všech měřicích stanicích v regionu celý den výrazně překračují povolené limity. Nejhorší situace je ve Věřňovicích a v Karviné. Tamní stanice odpoledne naměřily 315, respektive 285 mikrogramů na metr krychlový. Nejlépe se naopak dýchá v Opavě, kde stanice okolo 16:00 naměřila 111 mikrogramů na metr krychlový. Hodinové koncentrace jsou rovněž vysoké. Aktuálně se pohybují v rozmezí od 78 po 341 mikrogramů na metr krychlový.

Meteorologové situaci nyní hodnotí vesměs jako velmi špatnou v Karviné, na ostatních stanicích jako špatnou až uspokojující. Během dne by se ještě ale mohla částečně zlepšit. „Rozptylové podmínky budou zpočátku většinou nepříznivé, během dne většinou mírně příznivé. Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu, místy i několikanásobně,“ uvedli meteorologové.

Smogová situace a regulace tak pravděpodobně zůstanou v platnosti. Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a následující den nelze očekávat zlepšení situace. Při regulaci musejí některé průmyslové podniky dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

Meteorologové doporučují omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení je určeno zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ uvedli. Doporučují také omezit používání aut se spalovacím motorem. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?