Ozvěny dne: Jak by se pacientů mohly dotknout spory nemocnic a pojišťoven kolem smluv na příští rok?

26. 10. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice by si neměly se zdravotními pojišťovnami uzavírat krátkodobé smlouvy na příští rok a podléhat jejich údajnému tlaku na omezení lékařské péče v některých zařízeních. Vyzval je k tomu dnes krizový zdravotnický štáb, který sdružuje vedení nemocnic, odboráře a zástupce pacientů.


Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala upozornil, že se ještě nikdy nestalo, aby všem těmto zdravotnickým zařízením chyběly dva měsíce před koncem roku smlouvy s pojišťovnami. Ucítit by to prý mohli i pacienti.

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Máte smůlu v tom, že nevíte, jestli vás po 1. lednu někdo ošetří a jestli problémy, který nastanou, bude vůbec tady v republice někdo schopen řešit. Jsou to právě ty regionální krajské nemocnice a ty, které tvoří tu základní síť, která je základní sítí všude v celé vyspělé v Evropě, to znamená, menší a regionální nemocnice, pokud máme první informace z pojišťoven, tak právě ty jsou nejohroženější.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Varuje Petr Fiala z Asociace nemocnic. Podobný alarmující scénář ovšem v poledních Ozvěnách odmítl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Jaromír GAJDÁČEK, prezident Svazu zdravotních pojišťoven

S 60 zdravotnickými zařízeními máme dohodu, jak ta smlouva bude vypadat, ta smlouva, která platí dnes, samozřejmě bude mírně upravena podle nové legislativy a podle toho rozsahu péče upravena i po 1. 1. 2013. Takže není pravdou, že neznají ty principy, podle kterých se jedná, není pravdou, že neznají rozsah péče a během následujících dní všichni dostanou návrhy těchto smluv. Tam, kde jsme se nedohodli, tak samozřejmě ty nemocnice taky ví, že ten problém je, s čím my nesouhlasíme nebo co prosazují…

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Takže podle vás to můžou upravit, aby ta smlouva byla uzavřena nakonec?

Jaromír GAJDÁČEK, prezident Svazu zdravotních pojišťoven

Přesně tak. A my jim navrhneme prodloužení těch stávajících smluv s tím, že u těch zdravotnických zařízení, kde jsme se nedohodli na restrukturalizaci lůžkové péče, tak v příloze číslo dvě těchto smluv, tak tam bude úprava taková, aby během půl roku nebo během roku 2013 došlo k té úpravě tak, jak si to přejeme.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Ujišťuje Jaromír Gajdáček za Svaz zdravotních pojišťoven. A v podobném duchu odmítá dnešní apel nemocnic a pacientů i ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ty nemocnice budou umět dál fungovat, tak fungovat budou, na tom krizovém štábu se dokonce mluvilo o zavírání 100 nemocnic, tak to je úplný nesmysl, s ničím takovým se nepočítá. A tam, kde ty nemocnice budou fungovat po novém roce jenom dočasně, tak dostanou smlouvy přiměřeně dlouhé tak, aby se mohly na ten útlum připravit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tolik ministr Heger. A na telefonu je Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců. Dobrý večer.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Dostále, je to hodně povyku pro nic, dá se říct, nakolik podložené je podle vás to tvrzení, že pojišťovny tlačí zdravotnická zařízení do kouta, že je nutí přehodnotit podmínky pro poskytování péče v příštím roce?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Já se domnívám, že tady, protože stávající smlouvy zanikají, tak je v podstatě na svobodné vůli obou těch stran, respektive v mezích zákona, jestli nějakou smlouvu vůbec uzavřou a pokud se nemocnice nerozhodnou uzavřít ty smlouvy na příští období, tak má zdravotní pojišťovna velký problém.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Z čeho myslíte, že ty spory vyplývají, je větší chyba na straně pojišťoven, jak tvrdí nemocnice, které prý nejsou příliš vstřícné a tlačí na nemocnice nebo spíš nemocnice jsou málo pružné, jak naznačují pojišťovny a nechtějí jaksi dělat potřebné změny.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Tady je potřeba rozdělit ten problém na dvě části, jeden právní a jeden, abych tak řekl, ekonomicko-politický. Ten právní spočívá v tom naprosto mylné představě, obávám se někdy i na obou stranách, že…zejména teda na straně, na straně zdravotních pojišťoven, že nové smlouvy lze uzavírat nebo neuzavírat zcela dle libovůle, jak se pojišťovně zlíbí. Ono tomu tak není.

Od dubna platí novela, podle které samozřejmě každá smlouva se zdravotnickým zařízením musí jaksi předcházet této smlouvě výběrové řízení, a pokud není doporučeno to zdravotnické zařízení, tak pojišťovny vlastně tu, vůbec tu, tu smlouvu uzavřít nesmí.

A já se domnívám, že v podstatě žádný takový proces, kde by se určilo v podstatě, která zdravotnická zařízení jsou vhodná a která vhodná nejsou, za účasti v podstatě v zákoně vyjmenovaných aktérů, tak žádný takový proces neproběhl. To znamená, že jestli teďka všechny smlouvy skončí, protože pojišťovny všem nemocnicím vypověděly…

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Tak by je měly zase automaticky podepsat?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Tak je nemůžou ale automaticky podepsat, ty, ty smlouvy skončily a novou smlouvu bez výběrového řízení je podle zákona možno uzavřít jenom tam, kde se nemění rozsah poskytovaný péče, ale když se třeba na nějakém okrese dvě nemocnice zruší a zůstane jenom ta třetí, tak ten rozsah poskytované péče bude pochopitelně jiný, stejně tak jako když bude jiná struktura oddělení, takže tam v podstatě musí jako nastat tenhle ten proces a není to jenom na vůli zdravotních pojišťoven, nebo těch konkrétních nemocnic.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A myslíte si tedy, pane Dostále, že ten proces je natolik složitý, že by mohlo skutečně dojít k tomu, že nemocnice nebudou vědět, s jakým balíkem peněz můžou počítat, nebudou vědět, co jim pojišťovny uhradí a že by se to mohlo dotknout i pacientů po novém roce?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Tím se dostáváme k té druhé věci. Když ta smlouva nebude platně uzavřena, což patrně se obávám, že nebude, tak nemocnice nemůžou pracovat s žádným objemem peněz, naopak na pojišťovnu budou poskytovat pouze péči nutnou a neodkladnou a pacienti, kteří budou v nemocnici prvního úderem nového roku, tak budou muset být, pokud nebudou neodkladní, poučeni o ceně péče a když nezaplatí, tak prostě nebudou moci v té nemocnici být, to taky ta nová legislativa říká.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

To znamená, že by mohli být vykázáni domů, nebo že by nebyli přijati, když byli třeba objednáni na nějaký pravidelný nebo objednaný zákrok?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Nový zákon říká o zdravotních službách, že poskytovatel, tedy nemocnice, poučí pacienta o ceně péče nehrazené ze zdravotního pojištění, když nemám smlouvu jako nemocnice, tak veškerá péče, která není neodkladná, tak prostě u mě není hrazena, to znamená, já toho člověka poučím o ceně, ale když on mně řekne, že nezaplatí, tak já ho buď samozřejmě budu léčit zadarmo, ale k tomu nejsem povinen, anebo mu řeknu, ať si jde na svojí pojišťovnu a jde si to tam nějak jako vyřešit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

A jak se do toho může vložit v tuto chvíli ministerstvo?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Takže bude vykonávat svojí dohledovou pravomoc, což je jediná pravomoc, kterou v tomto má. Ministerstvo není od toho v našem systému, aby říkalo, kdy která nemocnice bude nebo nebude, na to je právě ten proces těch, těch výběrových řízení, ale ministerstvo by mělo vykonávat dohled a ptát se pojišťoven, jak mají zajištěnou smluvně péči v nemocnicích po 1. 1., a zatím jí nemají zajištěnou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Dodává Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců. Já vám děkuji, na shledanou.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?