Pacient bude mít právo rozhodovat

24. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlý přístup k údajům o nemocném umožňuje lékařům projekt "internetových zdravotních knížek", který se ověřuje v okresech Benešov, Beroun, Jičín a Rokycany. Brzy by se měl rozšířit i do dalších okresů...


Ve čtyřech okresech se zkouší projekt Zdravotní knížky na internetu

Praha -

„O projekt mají lidé velký zájem, do 20. května se zaregistrovalo přes 1400 pacientů,“ řekl včera Pavel Hronek, jeden z tvůrců projektu internetového přístupu ke zdravotním informacím pacienta (iZIP).

Projekt také umožní rozhodnout rychle o diagnóze. Namísto doručování zpráv na papíře se lékař, k němuž pacient v kterémkoli místě republiky přijde, připojí na internet a pokud bude nemocný souhlasit, získá o něm potřebné údaje. Hronek věří, že se tím vyloučí opakovaná vyšetření a předepisování léků, a zabrání se tak plýtvání penězi ve zdravotnictví.

Pacienti mohou mít na internetu uložené lékařské zprávy, včetně výsledků laboratorních vyšetření a přehledu užívaných léků.

Podle autorů projektu se pacient mění z pasivního objektu péče bez možnosti vlastního rozhodování na informovaného partnera zdravotníků, který bude mít dostatek údajů o své léčbě. Sám bude rozhodovat, jestli s nimi seznámí své ošetřující lékaře nebo další osoby.

K informacím se nedostane nikdo bez souhlasu pacienta. Jedině on bude mít osobní klíč ke čtení informací. Půjde o podobný mechanismus jako je PIN u bankovního konta.

Partnerem projektu se stala Všeobecná zdravotní pojišťovna, která poskytla peníze na jeho přípravu. Získala za to dvouleté výhradní právo používat systém pro své klienty. Ředitelka VZP Jiřina Musílková uvedla, že projekt je výhodný především pro pacienty. Zlepší podle ní i komunikaci mezi lékaři. VZP tím chce řešit situaci, kdy si nepředávají informace o pacientech.

Klientům VZP, kteří nemají vlastní přístup k internetu, umožní pojišťovna ve svých internetových koutcích v okresních sídlech, aby do své internetové knížky nahlédli.

K dobrovolnému zapojení do projektu stačí vyplnit přihlášku, formulář lze vytisknout ze stránky www.izip.cz, kde také jsou všechny potřebné informace. Formuláře lze získat rovněž v sídlech VZP v okresech zapojených do projektu.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 24.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?