Pacient reagoval na zprávu o amputaci nohy sebevraždou

31. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacient Vojenské nemocnice v Plzni, kterému lékaři oznámili, že mu musejí amputovat nohu, spáchal sebevraždu. Třiasedmdesátiletý muž se zastřelil na toaletě pistolí, kterou propašoval do nemocnice v osobních věcech...


„Ležící spolupacienti slyšeli ze záchodu podivnou ránu jako kdyby bouchl špunt od šampusu. Vůbec netušili, co se stalo. Zavolali proto sestru, která tam našla muže už mrtvého. Byla to jasná sebevražda,“ uvedl pro server šéf plzeňských kriminalistů Josef Chyba.

Vedení nemocnice se k případu oficiálně nevyjádřilo. „Běhá mi mráz po zádech, když si uvědomím, že takový člověk mohl přijít například na lékařský pokoj nebo sesternu a začít střílet jen proto, že se nevyrovnal s diagnózou,“ řekl pro Novinky jeden z lékařů vojenské nemocnice.

V nemocnici neexistuje žádná ochranka kromě strážných na bráně, kteří ale pacienty nekontrolují. „Dříve v nemocnici alespoň fungoval dozorčí důstojník, který jednotlivá oddělení večer obcházel a kontroloval. Potom, co ho zrušili, tady žádná bezpečnostní opatření nejsou,“ shodli se oslovení lékaři.

„Pokud ale pacient bude trvat na tom, že si chce osobní věci uložit na pokoji v nočním stolku, má na to podle nemocničního řádu právo a věci nepodléhají kontrole,“ vysvětlila pro server mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renata Jenšíková. Jiná pravidla podle ní platí na rizikových odděleních jako je například psychiatrie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?