Pacient v Česku si musí zjistit sám, kde bude operován nejdříve

1. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacient v Česku si může vybrat nemocnici, ve které chce být operován. Nikde ale nezíská přehled o tom, kde na něj přijde řada nejdříve. Pokud se to chce dozvědět, musí si obtelefonovat jednotlivé nemocnice sám. Centrální evidence neexistuje...


PRAHA -

Potvrdila to ministryně zdravotnictví Marie Součková i dva nemocniční lékaři - prezident České lékařské komory David Rath a předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek.

„V Česku není žádné informační centrum, kde by se pacient mohl zeptat,“ řekl Rath. Podle Kubka nejsou oficiálně stanoveny ani čekací doby na jednotlivé operace. Odborné společnosti doporučení nevydávají a čekací doby se liší od nemocnice k nemocnici. „Je to silně korupční potenciál,“ poznamenal Kubek.

Podle Součkové nejsou centrálně stanoveny čekací lhůty, bude však nutné je v souvislosti se vstupem do EU stanovit. Je to i jeden z bodů dnešního jednání ministrů zdravotnictví přistupujících zemí v Senohrabech u Prahy.

„Čekací lhůty nemáme, jsou jen seznamy a ty se délkou liší podle toho, o jaký obor jde,“ řekla ministryně. Potvrdila, že ani k těmto seznamům se pacient nedostane.

Součková chce vyjednat s kolegy z přistupujících zemí maximálně roční lhůty. Pokud by se pacient do té doby nedostal na operaci ve své zemi, mohl by

požádat pojišťovnu, aby mu ji uhradila v zahraničí.

V průměru se podle Součkové čeká v Česku na operace stejně dlouho jako v EU, problém je jen s operacemi kyčelních kloubů, kde lhůta je od šesti měsíců až do dvou a půl let, někdy i déle.

Podle návrhu Součkové by pacient dostal při zápisu na neakutní operaci číslo, pod nímž by byl veden na čekacím listu. Pak by mohl sledovat, jak se posouvá dopředu. Pojišťovny by měly vyčleněny prostředky na tyto operace. Podobně je to v EU.

V neakutních operacích je v Česku podle ministryně nejméně problémů při čekání na operaci rohovky, termín záleží na dárcích, ale běžně přijde pacient na řadu do šesti týdnů. Na dárcích závisí samozřejmě všechny transplantace a stejné je to v EU.

Ministryně připustila, že vliv na čekací doby má i to, kolik neakutních výkonů může nemocnice za rok udělat. Závisí to na tom, kolik peněz má na tyto operace v rozpočtu.

Nemocnice v posledních letech zmodernizovaly sály, mají špičkové přístroje a zkušené operatéry - mají tedy často kapacity na více zákroků, než jim

platby od pojišťoven umožňují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?