Pacienti budou ošetřováni bez ohledu na bydliště

10. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Velké fakultní nemocnice (FN) převezmou část akutní péče o pacienty za ty nemocnice, které by ji po odchodu lékařů poskytovat nemohly. Tradiční spádové oblasti nebudou hrát žádnou roli a pacient bude ošetřen bez ohledu na své bydliště.


Vyplynulo to ze středečního jednání premiéra Petra Nečase (ODS) s řediteli nemocnic a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

„Po 1. březnu jsme schopni v plné míře traumacentrum udržet v provozu,“ řekl Právu Marek Zeman, ředitel pražské FN Královské Vinohrady. Podle něj je to velmi významné pro poskytování neodkladné péče. V nemocnici podalo výpověď 74 z 570 lékařů.

„Praha je Praha, ale my venkovští jsme na tom hůře,“ soudí ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová. Podle ní by po případném odchodu lékařů Karlovarský a Plzeňský kraj čekalo velké omezení péče. Nemocnice bude pracovat v krizovém režimu, aby uspokojila pacienty. V

ěří, že neonatologové a gynekologové se vrátí. „Budeme se snažit uspokojit pacienty tak, aby se nic nestalo,“ uvedla ředitelka. V nemocnici podalo výpověď 71 lékařů z 820.

Ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček soudí, že nemocnice bude muset přebírat pacienty od krajských nemocnic, kde je situace vážná. V samotné fakultní nemocnici lékaři výpověď nepodali.

„Odložíme plánované operace, vyprázdníme například ortopedii či rehabilitaci, kde není léčba tak akutní,“ řekl Němeček a dodal, že kapacity nemocnice pro neodkladné případy se zdvojnásobí a porodnice by mohla mít až stovku lůžek, tedy trojnásobek, než je obvyklé.

Vážná situace je ve FN Hradec Králové. Podle jejího ředitele Romana Prymuly podalo výpověď 180 lékařů. Vážně je ohrožena chirurgická akutní péče a péče o předčasně narozené děti. V nejvíce ohrožených oborech by nemocnice vydržela pracovat šest až osm týdnů.

„Pak vyčerpáme veškerou přesčasovou sílu,“ uvedl Prymula s tím, že nemocnice bude muset spolupracovat nejen s ostatními nemocnicemi z Hradeckého kraje, ale i s Prahou. „Není možné to zajistit přes armádu, protože její kapacita je malá.“

Jak se připravují fakultní nemocnice

- Každý pacient, který se v nemocnici objeví a nemocnice bude mít volnou kapacitu, musí být ošetřen bez ohledu na místo bydliště.

- Ředitelé nemocnic budou spolupracovat s kraji, a to nejen s těmi, kde nemocnice sídlí, ale i s okolními kraji. Mají pokyn od ministerstva zdravotnictví přijímat akutní pacienty odkudkoliv. Jakákoli tradiční spádová území nebudou hrát žádnou roli.

- Nemocnice budou úzce spolupracovat se zdravotními pojišťovnami, které budou vytvářet informační centra pro pacienty. Když na ně pacient zavolá, dozví se, kde je v nemocnici volná kapacita a na jakém oddělení.

- Nemocnice vytvoří univerzální lůžkový fond, kde nebudou přísně oddělena lůžka jednotlivých oddělení. To umožní ukládat pacienty na lůžka volná bez ohledu na charakteristiku oddělení.

- Kde jsou příjmy rychlé záchranné služby, bude posílen personál.

- Z části se uzavřou běžné ambulance nemocnice. Je totiž dohoda s poskytovateli ambulantní péče - soukromými lékaři, že budou přijímat pacienty z nemocničních oddělení a starat se o ně po dobu nezbytně nutnou. Primáři a šéfové klinik se budou domlouvat přímo s těmito ambulancemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?