Pacienti doplácejí víc, Jurásková se diví

18. 1. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšené doplatky za léky v letošním roce chce ministryně zdravotnictví Dana Jurásková řešit v únoru. Diví se, co se stalo, a je tím znepokojena.


Ministerstvo totiž slibovalo, že letos pacienti víc za léky nedoplatí. Opak je ale pravdou. Doplácejí víc ne o desetikoruny, ale u některých léků až o stokoruny, ba tisíce.

„Přesná data od spolehlivých institucí budeme mít v polovině února. Jestliže se prokáže, že pacienti skutečně doplácejí za léky letos víc než loni, přijmeme legislativní opatření, abychom tomu zamezili. I pro mne je zpráva, že platí víc, znepokojující,“ řekla Právu ministryně.

Má už představu, jak zasáhne, ale neprozradila ji. „V tuto chvíli bych ji nerada zveřejňovala, protože nepochybně bude záležet na tom, jakých léků se vyšší doplatky týkají, zda jsou to léky v tzv. regulaci nebo mimo ni. Bude to záležet i na tom, jaký zákonný prostředek zvolím, protože variant je několik. Ale rozhodně zasáhnu, ukáže-li se, že skutečně pacienti doplácejí víc,“ řekla ministryně.

Její slib někteří odborníci na lékovou politiku zpochybňují s odkazem na to, že takové legislativní páky nemá a zejména těžko dosáhne na farmaceutické firmy. Jiní odborníci zase tvrdí, že když slib dala, měla by ho také dodržet.

Do konce února tedy pacienti vyšší doplatky zatím platit budou a nemají šanci se předem dozvědět, jaký doplatek na daný lék je. To jim sdělí až lékárník při jeho výdeji. I ten se ale může měnit podle dodávky léků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?