Pacienti mají kontrolovat lékaře, zda nepodvádějí. Elektronicky

10. 9. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP chce zabránit zdravotníkům, aby si nechávali proplácet výkony, které neprovedli.


Největší zdravotní pojištovna v zemi se pokusí zabránit nepoctivým lékařům, aby si nechávali proplácet vyšetření či léčbu, které ve skutečnosti neprovedli. „O vykazování výkonů, které nebyly provedeny víme,“ řekl v on-line rozhovoru pro iHNed.cz ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák a hned navrhuje řešení.

„Chceme, aby nemocní autorizovali účet lékaře,“ tvrdí šéf VZP. V praxi to znamená, že u lékaře by pacient provedený výkon autorizoval elektronickou identifikační kartou.

Informační systém lékaře by odeslal současně účet i autorizační kód. Horák tvrdí, že by navíc zpráva byla dostupná pro další lékaře, aby nemuseli opakovat již provedená vyšetření.

IZIP znova na scéně

Šéf VZP, která má roční obrat zhruba 150 miliard korun, by rád k autorizaci využil kontroverzních elektronických zdravotních knížek IZIP.

Týdeník Ekonom už v červenci upozornil na to, že VZP se chystá utrácet stamiliony daňových poplatníků za projekt soukromé firmy, který vznikal za podezřelých okolností.

„Vzhledem k tomu, že jsme do rozvoje IZIPu investovali na jeho počátku 300 milionů korun, máme myslím nárok na to, abychom ho zčásti vlastnili,“ hájil projekt ve středečním on-line rozhovoru serveru iHNed.cz Horák.

Pojišťovna podle něho nyní drží v IZIPu pět procent akcií, za které zaplatila sto dvacet tisíc, a třicet procent hlasovacích práv. Podle Horáka se nyní pokusí získat třetinu akcií. Kolik peněz za tento majetkový vstup do IZIP pojišťovna utratí, není zatím jasné.

Horák ale systém chválí: „IZIP je jediný systém eHealth v České republice, který umožňuje velmi rychle zavést elektronickou preskribci a šetřit 5 až 10% procent nákladů ve zdravotnictví sdílením informací.“

Pochybnosti v minulosti vyvolalo především výběrové řízení VZP, které žádnou soutěží vlastně nebylo. IZIP se jí totiž zúčastnil sám. Za zpackaný tendr dostala pojišťovna pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve výši 800 tisíc korun. Jenže antimonopolní úřad o ní rozhodoval tak dlouho, až ji nakonec pojišťovna hradit nemusela. Trest byl totiž promlčený.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?