Pacienti nebudou muset cestovat se svou nemocí

12. 12. 2010 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové přístroje za téměř šedesát miliónů korun pořídí Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně pro kardiovaskulární centrum.


Největší zdravotnické zařízení na východní Moravě tak chce zvýšit dostupnost zákroků u pacientů s onemocněním srdce a cév.

Padesát miliónů korun získala nemocnice z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbylou část uhradil zřizovatel nemocnice, Zlínský kraj.

Zlínské centrum vyšetří více občanů

„Pacienti s nemocemi srdce ze Zlínského kraje už od jara příštího roku nebudou muset za ošetřením dojíždět do vybavenějších nemocnic ve vzdálených městech. Díky dvaadvaceti novým přístrojům může zlínské kardiovaskulární centrum vyšetřit a operovat více pacientů,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Karla Havlíková.

Nové přístroje umístí lékaři do stávajících pracovišť centra. „Z dotace pořídíme například druhou kardiologickou angiolinku sloužící k moderní léčbě infarktu myokardu. Kombinovaný intravaskulární ultrazvuk a zařízení pro stanovení frakční průtokové rezervy budeme používat při určování množství proudění krve u zúžení koronárních tepen,“ poznamenala mluvčí.

Bezdrátové monitorování EKG

Lékaři v centru zavedou bezdrátové monitorování EKG pro dvanáct kardiologických pacientů při lůžku a dva ventilátory pro umělou plicní ventilaci nemocných s akutním oběhovým nebo dechovým selháním na koronární jednotce. „Pacienty tak nemusíme překládat na anesteziologicko-resuscitační oddělení,“ doplnila Havlíková.

Kardiovaskulární centrum pro dospělé v KNTB zařadilo v prosinci 2009 ministerstvo zdravotnictví do sítě jedenácti komplexních kardiovaskulárních center pro dospělé. K přiznání statutu centra musela nemocnice splnit podmínky personálního a přístrojového vybavení.

Zlínské centrum zajišťuje péči v oboru intervenční kardiologie, včetně nepřetržité pohotovosti v péči o akutní infarkty myokardu, oboru implantací kardiostimulátorů, diagnostiky život ohrožujících poruch rytmu a diagnostiky i léčby postižení periferních cév. Ve Zlíně je spádové pracoviště pro všech šest set tisíc obyvatel Zlínského kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?