Pacienti: Nejsme lékaři, léky musí vybírat oni

3. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádná vyhláška nemůže nahradit či dokonce vynutit důvěru pacienta ke svému lékaři. Tak by se dal shrnout závěr výpovědí oslovených lidí v čekárnách ordinací, kteří reagovali na požadovanou povinnost lékaře dát pacientům možnost vybrat si mezi léky hrazenými a těmi, za něž si doplatí...


České Budějovice -

„Věřím své lékařce. Nejsem zdravotník a komu jinému bych měl věřit, pokud se jedná o můj zdravotní stav. Jsem přesvědčen, že lék, který mi předepíše, je pro mne ten nejlepší,“ vyjádřil se včera k vyhlášce platné od února například důchodce Martin Dlouhý.

Lékaři tvrdí, že ministryně Součková nyní poukazuje na záležitost, která již je například u praktických lékařů známa delší dobu. „Informujeme naše pacienty o ceně léků a doplatcích průběžně. Pokud jde o mé pacienty, jsem přesvědčen o tom, že informací mají dostatek. Za své dosavadní praxe jsem na dva až tři případy nezaznamenal vážnější komplikaci, kdy by pacient považoval doplatek za neadekvátní,“ uvedl praktický lékař Josef Martan. Jak zdůraznil, lékař je povinen léčit moderně a na principech světového lékařského vývoje.

„Doporučuje ty léky, o kterých je přesvědčen, že toto splňují. Někdy se však stane, že praktičtí lékaři jsou informováni o ceně léků se zpožděním, takže v dané době nemohou pacienty o tom přesně informovat, i kdyby sebevíce chtěli.“

„Považovala bych za ztrátu času o výběru léku a jeho úhradě do detailů diskutovat či to dokonce sepisovat na papír. Léků užívám dost, mnohé z nich si doplácím, ale dělám to pro své zdraví a na něm se nemůže šetřit,“ míní Věra Kopáčková.

FRANTIŠEK LIPPL, Českobudějovické listy, 03.02.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?