Pacienti nemocnici dluží půl milionu

12. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Až na půl milionu korun se vyšplhal dluh pacientů Šumperské nemocnice, kteří se zdráhají zaplatit regulační poplatky. Nemocnice si chce nyní najmout právní kancelář.


„V současné chvíli eviduje nemocnice víc než tisíc dlužníků. Převážná část pacientů dluží na regulačních poplatcích částky do pětiset korun. Průměrná výše dluhu je v Šumperské nemocnici asi 440 korun. Nemocnice však eviduje i takové bývalé pacienty, kteří dluží částku v řádech několika tisíc,“ uvedla mluvčí šumperské nemocnice Hana Szotkowská.

Nemocnice dosud dlužníkům zasílala upomínky, tento způsob vymáhání peněz se ale neukázal jako příliš účinný.

„Proto jsme se rozhodli začít v Šumperské nemocnici vymáhat nesplacené pohledávky právní cestou. Vymáhání pohledávek svěříme s největší pravděpodobností co nejdříve právní kanceláři. V některých individuálních případech pak zvažujeme podání žaloby a vymáhání nesplaceného dluhu soudní cestou.
Za půlmilionovou částku, kterou pacienti dluží, bychom přitom mohli pořídit například ultrazvuk pro dětské oddělení nebo nový inkubátor pro předčasně narozené děti,“ dodala mluvčí nemocnice.

Za pobyt v nemocnici platí nyní pacienti 60 korun za den, nemusejí ale částku uhradit ihned. Na zaplacení mají osm dní po propuštění. I po uplynutí této lhůty však mají pacienti dosud možnost dluh splatit, aniž by jim nemocnice účtovala penále. Žádné navýšení neplatiče nečeká ani po obdržení upomínkových dopisů.

„Ovšem ve chvíli, kdy se do věci vloží advokátní kancelář, budou muset neukáznění pacienti uhradit částku mnohem vyšší, protože se budou přičítat penále,“ upozornila mluvčí nemocnice.

V současné době se výše regulačních poplatků dostala na program vlády, podle návrhu ministra zdravotnictví by platba pacienta za den v nemocnici měla stoupnout ze současných 60 korun na stokorunu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?