Pacienti nevědí, kolik stojí léky

3. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví slíbilo analyzovat dopady změn ve stanovování cen a úhrad léků, ale neučinilo tak. Česká asociace farmaceutických firem ve spolupráci s agenturou STEM/MARK uskutečnila průzkum, který mapuje názory pacientů na výši doplatků a cen léků a také na jejich obecnou informovanost.


Výsledky mluví jasně - systém je neprůhledný, doplatky za léky se zvyšují, ale pacienti netuší, kolik a za co platí.

Drtivé většině dotazovaných vzrostly od nového roku doplatky za léky, přitom právě výši doplatku vnímají pacienti jako velmi důležitou.

Sami se nedokáží orientovat ve skutečných cenách léků, nevnímají tedy ceny od výrobců a dodavatelů, ale vnímají doplatky, které systém nahodile vytváří. Výsledky průzkumu potvrzují naše prognózy.

Již před čtvrtrokem jsme varovali, že nově nastavený systém bude mít pro pacienty fatální důsledky - levné léky budou vyhnány z trhu nebo za ně pacienti zaplatí více.

Navýšení celkové ceny léků tedy není rozhodně vinou farmaceutických společností, jak se mnozí domnívají. Farmaceutické firmy ceny svých léků nezvýšily.

Naopak, zachovaly ceny na úrovních z loňského roku, a dokonce tam, kde to vyžaduje Janotův balíček, ceny snížily.

Zvýšily se tedy doplatky na léky, nikoliv jejich cena. Jinými slovy: Úsporná opatření Janotova balíčku má zaplatit pacient.

Neefektivní a nepřehledný systém stanovování cen a úhrad neumožňuje jasnou čitelnost konečných cen. Nesystémový efekt Janotova balíčku způsobil růst doplatků v lékárnách, což potvrzují i data od výrobců a dodavatelů.

Autor je výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?