Pacienti ode dneška dají za den v nemocnici stovku místo 60 korun

1. 12. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti ode dneška dají za den v nemocnici stovku místo dosavadních 60 korun. Zaplatí ji také za den v odborném léčebném ústavu, na psychiatrii, v léčebně dlouhodobě nemocných, lázních, dětských odborných léčebnách či ozdravovnách. Zvýšení přináší novela reformního zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ostatní regulační poplatky se nemění.


První a poslední den hospitalizace se platí jako jeden den. Poplatek musí pacient uhradit do osmi dnů po propuštění. Jen když hospitalizace trvá déle než 30 dní, hradí se poplatek vždy k poslednímu dni měsíce.

Poplatek za den v nemocnici se nepočítá do ročního ochranného limitu, který je u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let 2500 korun, u ostatních 5000. Zvýšený poplatek má nemocnicím přinést ročně 740 milionů korun.

Reformní novela ode dneška také mění podmínky pro přestup k jiné zdravotní pojišťovně či stanovení cen a úhrad léků. Zavádí elektronické aukce na léky a ruší dosavadní zákaz připlácení na nadstandard.

Změna poplatku za položku na receptu na poplatek za celý recept je v novele také uvedena, ale s platností od 1. ledna. Od ledna by také mohly být první nadstandardy, jako lepší oční čočky či lehká sádra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?