Pacienti požádali kraje o úhradu poplatků

10. 3. 2009 10:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Grémium majitelů lékáren v pondělí předalo krajským úřadům po celé republice žádosti o úhradu regulačních poplatků. Zhruba pět tisíc lidí v nich svými podpisy požaduje, aby byl zajištěn rovný přístup ke zdravotní péči, tedy, aby z peněz daňových poplatníků nebyly hrazeny regulační poplatky jen v krajských zdravotnických zařízeních...


Předání žádostí o úhradu poplatků zajistili jednotlivé lékárny, ty svým klientům nabízely k vyplnění žádosti o finanční dar z prostředků kraje. Grémium majitelů lékáren touto iniciativou reagovalo na to, že současný postup krajů je podle nich diskriminační pro většinu občanů kraje. „Současně se však ukazuje, že velká část pacientů je situací znechucena, a proto poplatky zaplatí, aniž by si dále nárokovali jejich proplacení krajským úřadem,“ uvedl předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Cílem je snaha o zajištění stejných podmínek přístupu ke zdravotní péči všem pacientům. Především těm, kteří nebydlí v blízkosti krajského zdravotnického zařízení nebo se nemohou do krajských zařízení dostavit. „Uvidíme, jak krajské úřady odpoví konkrétním občanům na jejich žádosti. Ukáže se, jak budou naplněny sliby o rušení regulačních poplatků všem občanům v krajích bez rozdílu, odkud pocházejí“ dodal Hampel. Lékárny chtějí žádosti sbírat do doby než se poplatky vyřeší spravedlivě pro pacienty v lékárnách všech regionů.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?