Pacienti poznají erudovaného lékaře podle diplomu nebo licence

24. 3. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle diplomu nebo licence na zdi ordinace prý pacienti poznají, zda je ošetřuje lékař s odpovídajícím vzděláním. Rada Sdružení ambulantních specialistů (SAS) doporučila pacientům, aby se v ordinaci vždy podívali, zda lékař některý z těchto dokumentů má. Lékařům doporučila, aby si jejich kopie v ordinaci vyvěsili. ČTK to řekl předseda SAS Zorjan Jojko.


„Jde nám o to, aby pacienti, když vejdou do ambulance, měli jistotu, že se o ně stará plně erudovaný doktor, anebo doktor, který se tam vzdělává a je pod přímým dohledem zkušeného kolegy,“ vysvětlil.

SAS tak podle Jojka reaguje na fakt, že neexistuje vyhláška o personálním vybavení ordinací. Měla by zakotvit, kolik lékařů a s jakým vzděláním a zkušenostmi musí v ordinaci určité specializace pracovat.

Řetězce v majetku zahraničních firem tak mohou mít několik ambulancí po republice a jen jednoho erudovaného lékaře. Pacientům hrozí, že je ošetřuje lékař bez dostatečných zkušeností.

Problém s nedostatkem zkušených lékařů mají i nemocnice. Některá menší zařízení musela dočasně uzavřít oddělení, kde neměla erudovaného lékaře. Česká lékařská komora (ČLK) proto vypracovala akreditační systém pro nemocnice.

Titul Nemocnice 21. století začala udělovat zařízením, která mají dostatečný počet vzdělaných lékařů, sester i dalších pracovníků a dostatek odpovídajícího vybavení.

Jojko uvedl, že SAS pracuje na akreditačním systému pro ambulance. Než bude hotov, alespoň radí pacientům, jak se orientovat v nabídce ambulancí. „Dáváme tím najevo pacientovi, jak pozná i bez toho, že by to bylo legislativně uloženo, že je o něj po této stránce dobře postaráno,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?