Pacienti s leukemií nebudou platit za léčbu nic

3. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti s leukemií nebudou ani po 1. srpnu platit za protinádorovou léčbu nic. Nenaplnily se tak hrozby, že doplatí každý měsíc 5000 korun za přípravek Glivec. Firma ho zlevnila a lékárny ani distributoři si na doporučení ministerstva zdravotnictví nevezmou plnou marži. Platby pojišťoven tak léčbu pokryjí...


„Bylo by nefér, aby pacienti s chronickou myeloidní leukemií platili za léčení 60.000 za rok. Je v pořádku, že nic platit nebudou,“ řekl ČTK předseda České onkologické společnosti a přednosta hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno profesor Jiří Vorlíček.

V pondělí se od firmy dozvěděl, že „stáhla cenu“. Vítá to, protože v Česku není komerční připojištění, aby si lidé mohli léčení hradit ze své pojistky.

„Snížili jsme cenu o šest procent, lék nyní stojí 75.000 korun,“ řekl ČTK zástupce firmy Novartis, která přípravek vyrábí. Distributoři a lékárny si budou počítat jen čtyři procenta, každý dostane dvě. Nevyužijí tedy možnosti desetiprocentní marže, kterou od srpna se změnou systému marží u drahých přípravků mají.

Zástupce firmy připomněl, že u tohoto léku nikdy nebylo využito marže v plné výši. Do začátku letošního roku byla jednotná marže 32 procent, Glivec měl jen čtyřprocentní. Od ledna, kdy se změnila jednotná marže na 29 procent, měl Glivec 1,7 procenta. Tuto částku získaly lékárny, zatímco distributoři pracovali zadarmo.

Profesor Vorlíček dodal, že Glivec pro jednoho pacienta stojí pojišťovnu milion korun ročně. Problém vidí v tom, že na léčbu onkologických pacientů bude v tomto pololetí méně peněz. Nemocnice totiž má povoleno utratit stejnou částku na léky jako v prvním pololetí minus pět procent, protože léky zlevnily o pět procent.

„Ve své podstatě není umožněn vstup nových léků. Neumíme je zaplatit,“ řekl. Situaci podle něj neřeší ani to, že by lék schválil revizní lékař, protože nemocnice nemá na jeho úhradu peníze. Na rozdíl od dřívějška nemůže nemocnice účtovat drahé léky mimo paušál. Vše se musí vejít do paušálu. Když tedy ve druhém pololetí přijde nový pacient, který bude potřebovat Glivec, bude muset klinika tyto peníze někde nalézt. „Co někde přidáme, jinde musíme ušetřit,“ poznamenal Vorlíček.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?