Pacienti s vážnými psychickými poruchami jsou více ohroženi rakovinou

8. 10. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé se závažnými psychickými chorobami, jako jsou schizofrenie, bipolární porucha či deprese, jsou ve srovnání se zbytkem populace 2,6krát náchylnější k onemocnění rakovinou. Informuje o tom studie publikovaná v časopise Psychiatric Services, provedená vědci z Univerzity Johnse Hopkinse.


„Zvýšené riziko vzniku rakoviny u těchto lidí prokazatelně existuje, nejsme si ale zcela jisti proč,“ přiznává vedoucí studie Gail L. Daumitová. „Podstupují tito lidé preventivní vyšetření? Dostává se jim adekvátní léčby?“ ptá se lékařka, jež je rovněž jednou v hlavních autorek výzkumu zaměřeného na výskyt poranění u lidí s vážným psychickým onemocněním.

Jeho výsledky přinesl časopis Injury Prevention. Studie konstatuje, že tito pacienti končí v porovnání se zdravými lidmi až dvakrát častěji kvůli zranění na pohotovostech a riziko úmrtí na zranění je u nich téměř 4,5krát vyšší. Obecně pak u těžce psychicky nemocných existuje dva- až třikrát vyšší riziko předčasné smrti než u zbytku populace.

Tým dr. Daumitové analyzoval data 3317 marylandských pacientů pojištěných v rámci programu Medicaid, jimž byla diagnostikována schizofrenie nebo bipolární porucha. Zaměřil se především na to, zda u nich byla mezi lety 1994 a 2004 zjištěna rakovina. Výsledky ukázaly, že u těchto nemocných existuje 4,5krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny plic, 3,5krát vyšší riziko kolorektálního karcinomu a 3krát vyšší pravděpodobnost rakoviny prsu než u zbytku populace.

Gail Daumitová se domnívá, že za zvýšeným rizikem rakoviny plic u lidí se schizofrenií a bipolární poruchou stojí vysoká prevalence kouření, karcinom prsu pak může souviset se skutečností, že ženy s vážným psychickým onemocněním nemají děti, a navíc berou často léky zvyšující produkci prolaktinu. U zvýšeného rizika kolorektálního karcinomu lékařka zmiňuje především nezdravý životní styl, jejž nemocní často vedou.

Proto by podle ní odborníci pečující o vážně psychicky nemocné pacienty měli své klienty informovat o prevenci onkologických chorob, screeningových programech a škodlivosti některých návyků, například kouření či alkoholu.

(Zdroj: Science Daily News)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?