Pacienti se zákalem musí dlouho čekat, jezdí na operace do Brna

27. 6. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti se šedým zákalem v menších jihomoravských nemocnicích často narazí na dlouhé čekací doby k zákroku. Jejich zástupci tvrdí, že musejí čekat i několik měsíců kvůli nedostatečnému proplácení očních operací Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).


Někteří lidé proto míří na zákroky do Brna. Ve Fakultní nemocnici Brno nejsou čekací doby žádné. Vyplynulo to z vyjádření zástupců nemocnic pro ČTK. VZP ale tvrdí, že proplácí dostatek operací zákalů.

„Dostali jsme od VZP menší prostředky, než je potřeba. Čekací doby na oční operace jsou u nás řádově několik měsíců. Mrzí nás to, protože si myslíme, že dokážeme nabídnout stejné služby jako brněnské nemocnice,“ řekl například ředitel nemocnice v Kyjově Petr Svoboda. Kyjovská nemocnice už peníze na operace zákalu téměř vyčerpala a bude se orientovat spíše na urgentní případy.

Dlouhá čekací doba na oční operace je i v nemocnici ve Znojmě. Pacienti podle mluvčího Pavla Jajtnera musí čekat sedm měsíců. Vedení krajských nemocnic se minulý týden sešla na poradě, chtějí neuspokojivou situaci s VZP řešit. „S pojišťovnou už jsme jednali a zatím nám limit navýšit nechce,“ popsal situaci Svoboda.

VZP se nedávno ohradila proti tomu, že by byl počet hrazených operací zákalů nedostatečný. „Jen VZP hradí každoročně okolo 70.000 operací katarakty, přitom dle odborných standardů by při počtu cca 6,2 milionu pojištěnců VZP byl přijatelný již počet 18.600 operací katarakty za rok,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí VZP Jiří Rod.

Ve Fakultní nemocnici Brno zatím problémy s penězi nemají a pacienty přijímají. „Zvýšený zájem o oční operace jsme zatím nezaznamenali. Jsme ale schopní odoperovat více pacientů, než k nám v současné době chodí,“ řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová s tím, že Fakultní nemocnice nemá žádné čekací doby. Odoperují tu přes 1000 ambulantních operací ročně a limit ještě zdaleka není vyčerpaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?