Pacienti se zubaři v ordinacích osiří

28. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Aby zubní laborantka s uceleným středoškolským zdravotnickým vzděláním mohla jít rovnou pracovat ke křeslu, už napříště nebude možné...


Plzeň - Pouze kvalifikované síly mohou pracovat v ordinacích stomatologů. Nařizuje to nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, přijatá v souvislosti se vstupem naší země do Evropské unie. Absolventi oboru všeobecná zdravotní sestra, rentgenový nebo zubní laborant, kteří tam pracovali dosud, to ale nejsou.

„Pokud si nedoplní vzdělání, budou muset ordinace opustit,“ upozornila plzeňská stomatoložka Eva Klímová.

„Aby zubní laborantka s uceleným středoškolským zdravotnickým vzděláním mohla jít rovnou pracovat ke křeslu, už napříště nebude možné,“ dodala. Podle ní tak vznikne oboustranný problém. Zubní laboranty, kteří nemají dostatek pracovních příležitostí, by stomatologové ve svých ordinacích totiž uvítali, ale bez jejich další zvýšené kvalifikace to prostě od ledna nebude možné. Navíc vzdělání si budou muset zvýšit na vlastní náklady. Pro řadu z nich to bude potíž, protože například půlroční kurs v Ostravě stojí šest a půl tisíce korun.

„Novou vyhlášku budeme muset prostě respektovat a striktně dodržovat,“ potvrdil nám Eduard Cimbura z České stomatologické komory.

„Podle současné legislativy to tak prostě musí být. Zubní laborant může vykonávat různé práce, ale nesmí asistovat u zubařského křesla. Řešení bych viděl ve využití švýcarského modelu, podle kterého by se zubní technici přeškolili na zubní instrumentářky. Nemyslím si, že by to byl zase až tak velký problém,“uvedl Cimbura.

Jak nám však včera někteří oslovení stomatologové potvrdili, zejména dívky vyřeší tuto situaci tím, že odejdou pracovat do ciziny, kde si vydělají třikrát více než u nás.

„Bohužel tahle práce není vůbec lukrativní záležitostí, takže můžeme čekat odliv zdravotníků do zahraničí, nebo si najdou jiné, lépe finančně ohodnocené zaměstnání,“ míní většina stomatologů.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 28.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?