Pacienti si budou moci porovnat dobu čekání na lékařský zákrok

1. 11. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od dnešního dne mají všechny fakultní nemocnice v republice povinnost zveřejňovat čekací dobu na vyšetření a operace. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové tuto službu pacienti na webových stránkách naleznou již měsíc. Najdou zde také podrobnosti o počtu operací, které oddělení za rok vykonají.


„Nemocnice na této věci spolupracovala s ministerstvem zdravotnictví zhruba rok. Je možné, že se čekací doby budou aktualizovat, takže lidé budou detailně informováni,“ uvedla Hana Drábková, vedoucí odboru řízení kvality a kontroly FN Hradec Králové.

Může se zdát, že určit čekací dobu není těžkou prací, ale opak je pravdou. Záleží totiž na mnoha faktorech. Doba je například ovlivněna četností a nahodilým výskytem akutních urgentních operací a diagnostických výkonů, které mají absolutní přednost. Diagnostická pracoviště musí dát přednost periodickým kontrolám u nemocných se zhoubnými onemocněními, kteří vyžadují přesně stanovený termín. Samozřejmě každé oddělení disponuje určitou personální i lůžkovou kapacitou, kterou nemůže překročit.

Nemocní se mohou sami rozhodnout

Služba by měla pacientům pomoci při rozhodování, kterou nemocnici si pro svůj zákrok vyberou. Čekací doba na konkrétní operaci se v jednotlivých zařízeních totiž liší. Například kardiochirurgická klinika v hradecké nemocnici provádí ročně osm set operací srdce. Pacient si na plánovaný zákrok počká v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců.

„Naše nemocnice tuto službu projednává s primáři jednotlivých oddělení, ale určitě ji chceme v brzké době zavést, aby lidé byli dobře informování,“ uvedl Josef Kubíček, provozně-technický náměstek Oblastní nemocnice Jičín.

V neposlední řadě si ministerstvo zdravotnictví od služby slibuje větší transparentnost v nemocnicích. Namísto případných úplatků, které by mohly pacienta posunout v čekací listině na přednější místa, si může nemocný vybrat jiné zdravotnické zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?