Pacienti si budou muset výrazně připlatit za operace. Ve zdravotnictví chybí příliš mnoho peněz

2. 7. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Od ledna chce Heger dalších 70 nadstandardů. Financování zdravotnictví se hroutí, kvůli stárnutí bude brzy chybět 56 miliard korun. Pacienti si budou muset připlácet i za složitější operace, jako je třeba výměna kyčelního kloubu. Rozšíří se i seznam placených léků.


Letos nestačilo zdravotní pojištění na slíbené desetiprocentní zvýšení platů lékařů. Brzy má být hůř – nebude se dostávat ani na samotnou péči. Ministr zdravotnictví Leoš Heger to ví a připravuje se na to.

Peníze chce do systému dostat například výrazným rozšířením seznamu položek, za které si budou pacienti muset připlácet.

„Od ledna chceme zavést dalších sedmdesát nadstandardů,“ řekl HN Hegerův náměstek Petr Nosek. Vlivem stárnutí bude totiž v českém zdravotnickém systému už za tři roky chybět patnáct miliard korun, v roce 2025 pak dokonce 56 miliard, což je zhruba čtvrtina celého nynějšího zdravotnického rozpočtu.

Vyplývá to z nových propočtů, které připravila Komerční banka a které mají HN k dispozici.

Systém je neudržitelný, varuje ekonom

Citelný výpadek v pojištění vzniká s každým novým seniorem. Zatímco zaměstnanec do zdravotnictví odvede měsíčně v průměru 2865 korun, za takzvaného státního pojištěnce, tedy nepracujícího, pošle stát jen 723 korun.

„Současný systém není udržitelný, tlaky na financování budou značné,“ shrnuje proto autor prognózy a hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Celý článek najdete na serveru iHNEd.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?