Pacienti si stěžují: zákazy návštěv škodí

19. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů má podle prezidenta Luďka Olejára podezření na to, že zákazem návštěv se zhoršuje kvalita nemocniční péče. Podíl psychické i manuální péče, kterou nemocným poskytovali jejich blízcí, zdravotnický personál nenahradí...


Západní Čechy/Praha - Republikový “ připouští Olejár, podle něhož by při uzavření lůžkových oddělení mělo dojít také ke zvýšení míry poskytované péče.

Zákaz návštěv prý způsobil smrt manželky

Podezření Svazu pacientů dokládá i případ Dobromila Bartůška z Rokycan. Ten tvrdí, že zákaz návštěv v době chřipkové epidemie mu v podstatě zabil manželku. Jeho ženu trápil žlučník. Lékaři před dvěma lety operaci nedoporučovali, protože by ji nemusela kvůli nízké váze a prodělanému infarktu přežít. V Rokycanech se však lékaři k zákroku rozhodli.

„Trávil jsem u jejího lůžka každé odpoledne. Snažil jsem se ji krmit, a dokonce i převlékat, když ležela v mokru. Sestru se bála zavolat, protože by prý dostala. Pak přišel zákaz návštěv a já už pomáhat nemohl,“ líčí se slzami v očích muž.

Prokázat za pomoci dat - například o úmrtnosti, zda se opatřením hygieniků kvalita nemocniční péče nějak změní, však podle prezidenta Svazu pacientů nelze.

Ředitel nemocnice: tento vliv nelze objektivně měřit

Odmítá to i ředitel rokycanské nemocnice Miroslav Duchek s tím, že úmrtnost nelze na zákaz návštěv vázat.

„Počet úmrtí bych poskytl odborníkům, ale do tisku bych jej nedal, interpretace může být zavádějící. Pana Bartůška rád vyslechnu, protože obvinění jsou vážná. Nicméně péče je stejná, ať už zákaz je či není,“ konstatoval Duchek.

O kvalitě personálu však zcela přesvědčen není, nemocnici totiž chybějí sestry. Podobné úvahy však nezmění výčitky ještě čerstvého vdovce Bartůška.

„Zemřela hlady. Vždyť její pooperační léčba spočívala jen v napojování umělé výživy,“ tvrdí zklamaně.

Počet úmrtí během zákazu nemůže sledovat ani největší zdravotní pojišťovna v zemi.

„Nespadá to do naší kompetence, ani zákony nám to nedovolují. Tato data však patří k těm, o nichž by měla zdravotnická zařízení veřejnost informovat,“ vysvětlil Jiří Suttner ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta dokonce zhruba před půldruhým rokem iniciovala akci na zveřejnění těchto faktů.

„Získali jsme však jen ty informace, které se nemocnice rozhodly poskytnout,“ dodal.

KVĚTA MATĚJOVCOVÁ, Plzeňský deník, 19.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?