Pacienti z arabských zemí už nejezdí za péčí do USA, ale do Evropy

29. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropské nemocnice zaznamenávají výrazný příliv pacientů z arabských zemí. Jezdí sem nyní ti Arabové, kteří se před 11. zářím 2001 vydávali za zdravotní péči do Spojených států. Důvodem je nechuť podstupovat úmorná jednání s americkými úřady...


– ať už při vyřizování víz nebo po příjezdu do USA. Radikální nárůst arabské klientely registrují především německé nemocnice. Informuje o tom agentura Reuters.

Některé nemocnice ve Spojených státech začínají úbytek arabské klientely pociťovat především na svých příjmech. Prestižní americké kliniky jako Mayo v Rochesteru přicházejí o mnoho peněz. Loni tato nemocnice ve srovnání s rokem 2001 ztratila polovinu blízkovýchodních pacientů.

Na tento problém upozornila už letos březnu agentura AP. „Občané zemí Blízkého východu mají kvůli zpřísněným protiteroristickým opatřením stále větší potíže získat víza pro vstup do USA. Mnozí jsou v situaci, která nesnese odkladu, a hledají náhradní řešení v evropských státech včetně České republiky, uvedla agentura.

Zájem pacientů z Kuvajtu, Kataru, Saúdské Arábie, Ománu či Spojených arabských emirátů zaznamenávají především nemocnice a ubytovací zařízení v Německu.

„Německé zdravotnictví si mezi arabskými pacienty vydobylo výbornou pověst. Léčit se k nám přijíždějí například arbaští šejkové, princové a princezny,“ uvedl Ozan Samtimiz z německé agentury German Health, která se specializuje na poskytování lékařské péče pacientům z arabských zemí.

Pacienti po operaci srdce, transplantaci ledvin nebo po onkologické léčbě se ubytovávají v luxusních hotelích. Příliv arabských klientů hlásí například pětihvězdičkový hotel Adlon v Berlíně.

„Registrujeme velmi silný nárůst poptávky hostů z arabských zemí, kteří přijíždějí do Berlína za zdravotní péčí,“ uvedla mluvčí hotelu Emilile Sotomayorová. Cena pokoje se přitom v tomto hotelu pohybuje od 300 – 8000 eur za noc.

ZDROJ:

Arabs Avoid U.S. for Medical Care, Look to Germany**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 28.7. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?