Pacientky s rakovinou prsu postrádají informace o výživě

13. 6. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři podle žen s rakovinou prsu umějí už šetrně a srozumitelně sdělit diagnózu, ženám ale chybějí informace o výživě, která je pro úspěšné zvládnutí onkologické léčby velmi důležitá. Nechutenstvím při léčbě trpělo 71 procent pacientek, více než třetina postrádala praktické informace o vhodné výživě.


Zjistil to průzkum Aliance žen s rakovinou prsu a výrobce výživy pro nemocné. Loni koncem roku v něm odpovídalo 279 pacientek.

Téměř 80 procent uvedlo, že lékař jim sdělil diagnózu rakoviny prsu srozumitelně a šetrně. O správné výživě a její důležitosti nebylo před zahájením nebo v průběhu léčby poučeno 61 procent pacientek.

Podle nutriční terapeutky Jaroslavy Pavlíčkové je kvalitní výživa pro úspěch léčby zásadní, zesláblý organismus má horší podmínky pro boj s nádorem. „Když pacient podstupuje onkologickou léčbu, je nezbytné dodat mu potřebné živiny. Doporučujeme potraviny s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, jako maso, krájené sýry, tvaroh a mléčné výrobky,“ řekla. Online konzultace se specialistkou na výživu jsou na www.vyzivavnemoci.cz.

Podle průzkumu jsou rezervy i na straně pacientek. Jen necelá polovina se sama zajímala o to, jak se stravovat v průběhu nemoci. Základní informace jsou v brožurce, kterou jim dá lékař. Osobní a velmi praktické zkušenosti ale mohou předat jen ženy, které si nemocí prošly. Síť Mamma HELP center, sdružující ženy po rakovině prsu, má na svém webu podrobné rady o výživě, provozuje také online poradnu a telefonní linku 800 180 880.

Prezidentka Mamma HELP Jana Drexlerová ČTK řekla, že na linku volají hlavně ženy, které mají před chemoterapií a bojí se obtíží spojených s ní. Rady dostanou, také když přijdou do některého z Mamma HELP center v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Přerově, Zlíně a Plzni. „Řekneme jim, ať si nechají uvařit, protože pachy zvedají žaludek. Nebo ať nejedí teplé jídlo, spíše chladné, ať jedí lehce stravitelná jídla,“ řekla Drexlerová.

Z vlastních zkušeností ví, že lékaři při konzultaci o výživě nejdou do podrobností, spoléhají na brožurku. V centru ji ženy dostanou také, navíc osobní rady. Každé pacicentce pomůže proti zvracení něco jiného, šéfka Mamma HELP jedla jen polárkové dorty, které jinak nejí.

K výživě onkologických pacientek Drexlerová doplnila, že obecně lidé s rakovinou hubnou, a tak potřebují podpůrnou výživu. U rakoviny prsu to tak většinou není. „My jsme naopak všechny ztloustly, protože chemoterapie na prsní nádory dráždí v mozku centrum na zvracení, hned vedle je centrum na hlad, takže jsme měly všechny vlčí hlad,“ shrnula.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?