Pacientům hrozí, že budou muset déle čekat na operace

30. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než dvě třetiny z přibližně 210 lékařů Baťovy nemocnice ve Zlíně odmítají pracovat v přesčasových hodinách. Vedení nemocnice bylo nuceno zavést třísměnný provoz, který začne fungovat od 1. listopadu...


Zlín - Tato změna povede podle lékařů ke snížení počtu vykonaných operačních zákroků. Lidé si tak na ně zřejmě budou muset delší dobu počkat. Na dofinancování ústavní a pohotovostní péče v měsíci listopadu a prosinci totiž Baťově nemocnici schází přibližně jeden a půl milionu korun. Již v průběhu září proto podalo 135 lékařů vedení nemocnice výpověď z přesčasových hodin, ta bude platná od začátku příštího měsíce. Vedení nemocnice tvrdí, že se tato změna provozu, která s sebou nese podle lékařů řadu omezení, dotkne pacientů jen částečně. „K významným omezením provozu nedojde. Navíc můžeme přesunout některé ambulantní služby do odpoledních hodin. Nedomnívám se, že dosavadní způsob provozu, který ve Zlíně funguje již několik desetiletí, by nemusel doznat určitých úprav,“ uvedl náměstek Baťovy nemocnice Břetislav Sklenář. S vedením se ale vůbec neshoduje většina sloužících lékařů. „Od listopadu budeme pracovat pouze 150 hodin měsíčně v průměru. Třísměnný provoz není řešením, spíše jsme se chtěli domluvit s vedením nemocnice na jiných krocích,“ řekla místopředsedkyně Okresního sdružení České lékařské komory ve Zlíně Lenka Ťoukalková. Hlavní nevýhody ve třísměnném provozu, který již zkoušelo několik nemocnic v republice a každá od toho časem ustoupila, vidí lékaři hned v několika oblastech.

„Nastane nedostatek operačních týmů, které se navíc budou obtížně sestavovat, proto se sníží počet operačních zákroků, celkově poklesne plánovaná odkladná péče. Začnou se zřejmě rušit některé specializované ambulance. U lůžkových oddělení již nebude mít ošetřující lékař dostatečný přehled o pacientech, protože se s kolegy začne střídat a služba se na něj dostane zhruba dvakrát do týdne. Také se zhorší erudice a vedení mladých, nezkušených lékařů,“ vzpomenula místopředsedkyně. Zásadněji však může utrpět Baťova nemocnice po ekonomické stránce. Tím, že sníží počet operačních zákroků, ubyde jí i přísun bodů, respektive finančních prostředků od zdravotních pojišťoven. Ty podle Ťoukalkové sníží v průběhu příštího roku Baťově nemocnici příjem ve formě paušálních plateb, a to na základě historicky sníženého výkonu z předešlého období. „Na jednoho lékaře vychází v současné době v průběhu jednoho měsíce čtyři noční přesčasové služby, což dává dohromady přibližně sedmdesát hodin. Tyto ale budou od listopadu chybět a zůstane spousta nevykonané práce. Stihneme tak vyšetřit především akutní případy,“ podotkla předsedkyně zlínského Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů Marcela Henčlová.

Se současnými problémy ve zlínské Baťově nemocnici se v minulých dnech seznámila při diskusi s lékaři ministryně zdravotnictví Marie Součková. Posoudila tak situaci, kdy lékaři jsou proti plánovanému zavedení třísměnného provozu, který od 1. list opadu zavádí vedení nemocnice. K tomuto kroku se rozhodlo poté, co většina lékařů odmítla pracovat v přesčasových hodinách. „Obě strany by se měly co nejrychleji dohodnout na způsobu řešení stávající situace. Na prvním místě by měla být v nemocnici péče o pacienta,“ uvedla Součková. Jak dále poznamenala, do budoucna budou řešit problém s přesčasovými hodinami lékařů určité úpravy v zákoně. „Nemocničním lékařům by měli časem pomoci i odborníci, kteří mají praxi v privátní ambulanci,“ doplnila ministryně zdravotnictví. „V této fázi na mě celá záležitost působí dojmem, že se nedodržuje kolektivní smlouva. V té se vedení nemocnice zavázalo posílit mzdový fond o určitou částku tak, aby byl zajištěn plynulý provoz zařízení. Jestliže se ale tato částka vyčerpala, odbory by se podle smlouvy měly přizpůsobit jinému režimu, který by zabezpečil provoz nemocnice. Kolektivní smlouva je podepsána oběma stranami,“ řekl okresní zdravotní rada Stanislav Král. V současné době se k celé záležitosti ještě nechtěl více vyjádřit zástupce Krajského úřadu Zlínského kraje, který od příštího roku bude nemocnici spravovat. Krajský zdravotní rada Jaroslav Lux tak nyní spíše plní roli pozorovatele. „Tuto věc beru na vědomí. Nejedná se však o problémy pouze ve zlínské nemocnici, záležitost je celorepublikového charakteru. Hlavním důvodem podobných střetů je nový zákoník práce, který částečně omezuje přesčasovou práci. Je ale v zájmu obou stran najít co nejdříve společnou cestu,“ dodal na závěr krajský zdravotní rada.

Aleš Fuksa, Zlínské noviny, 30.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?