Pacientům v Olomouci slouží nová špičková pracoviště

18. 9. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Příjemnější prostředí najdou pacienti Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) v nové budově špičkového diagnostického pracoviště vybaveného hybridním přístrojem PET/CT, s jehož pomocí jsou vyšetřováni zejména pacienti s nádorovými onemocněními.


Provoz objektu v pátek slavnostně zahájil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Nemocnice zároveň představila nové „centrum pro ženu“, které letos v létě vzniklo přestěhováním genetického a mamografického pracoviště do zrekonstruovaného objektu bývalé psychiatrie.

3500 pacientů ročně

Podle mluvčího FNOL Egona Havrlanta přesáhly náklady na stavební práce a vybavení obou budov 120 miliónů korun. Ministerstvo zdravotnictví z toho poskytlo asi 40 procent, zbytek investice uhradila fakultní nemocnice z vlastních zdrojů.

„Je tu mnohem více prostoru, pacienti jsou ve stresu ze své vážné nemoci a tady se alespoň necítí stísněně. Personál má neustálý vizuální kontakt s pacientem, ať už přímo nebo pomocí kamer,“ uvedl k novému pracovišti PET/CT přednosta Kliniky nukleární medicíny Miroslav Mysliveček.

„Pracoviště vyšetří ročně 3500 pacientů z Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje, ale i dalších sousedních regionů,“ informoval Právo mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Výstavba nového objektu byla také jedním z důležitých kroků v přípravě rozsáhlé rekonstrukce a dostavby původní budovy Františka Josefa. Předpokládané náklady na přestavbu tohoto nejstaršího objektu v areálu nemocnice se mají pohybovat okolo 1,7 miliardy korun. Fakultní nemocnice chtěla větší část těchto prostředků získat z dotací od státu i Evropské unie, ale vzhledem k nynějším úsporným opatřením v rezortu zdravotnictví je realizace této investice odsunuta na neurčito.

„Budeme se snažit, aby měl pan ministr co nejvíce informací. Oddalování projektu by nám přineslo další zbytečné náklady. Budova Franze Josefa je vystěhována a máme hotový projekt i stavební povolení,“ poznamenal ředitel FNOL Radomír Maráček. Podle něj by bylo dobré, pokud by plánovaná přestavba budovy, která potrvá necelé tři roky, mohla začít v roce 2012, případně o rok později.

Podle Maráčka bude mít fakultní nemocnice v příštím roce na stavební úpravy k dispozici pouze vlastní prostředky na méně nákladnější akce. Jejich seznam má být hotov dokonce října. Z plánovaných investic dojde nejpravděpodobněji jen k výstavbě nové nemocniční lékárny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?