Pacienty čeká hluk a prach

10. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hluk stavebních strojů a prach z otloukané omítky bude do konce června znepříjemňovat pobyt malých pacientů i práci lékařů a sester v dětské nemocnici v brněnských Černých Polích. Opravovat se budou balkony a fasády...


Brno - Hluk stavebních strojů a prach z otloukané omítky bude do konce června znepříjemňovat pobyt malých pacientů i práci lékařů a sester v dětské nemocnici v brněnských Černých Polích. Opravovat se totiž budou balkony a fasády pavilonů, hlavní nádvoří a příjezdové komunikace - to vše za provozu. “ Úpravy takového rozsahu by sice vyžadovaly uzavření, což ale nejde. Dětská nemocnice poskytuje rovněž superspecializovanou péči, kterou by nebylo možné předat jiným pracovištím, “ zdůvodnil náměstek léčebně preventivní péče pro chirurgické obory Petr Gál. Zdravotníci se proto alespoň snažili zajistit takový rozvrh prací, aby stavbaři narušili klid nemocných dětí co nejméně. “ Jednotlivé kliniky a oddělení omezily počet hospitalizací jen na ty neodkladně nutné. “ Ostatní pacienty přeobjednáváme na jiné termíny. Žádné hlučné práce nezačnou před sedmou hodinou ranní a budou ukončeny do sedmé hodiny večer. Dělníci budou také, v zájmu dětí, dodržovat polední klid od 13 do 15 hodin, “ shrnula hlavní body náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jana Marounková. Ty děti, jejichž zdravotní stav to dovolí, se budou moci přes den zabavit v keramické dílně, relaxační místnosti nebo v tělocvičně. Utěsněná okna opravovaných budov překryje před prachem z otloukaných omítek fólie. Plánované opravy završí zhruba desetiletou rekonstrukci dětské nemocnice, jejíž celkové náklady se pohybují kolem miliardy korun.

Vyžádají si 31,5 milionu korun, z toho dvacet milionů činí dotace ministerstva zdravotnictví. “ Původně byl konec rekonstrukce naplánován už na rok 1999. Nakonec jsme ale přislíbené peníze od ministerstva obdrželi až na začátku letošního roku. Vzhledem k poměrně krátké lhůtě na tak velký objem prací jsme sice zažádali o prodloužení termínu, ale odpověď z ministerstva zatím nemáme. Kdybychom tedy neskončili do června, hrozilo by, že bychom peníze museli vracet zpět do rozpočtu, “ upozornila Eliška Kudělková, zajišťující stavební dozor.

Výstavba dětské nemocnice umožnila zdravotníkům od počátku devadesátých let vyklidit většinu objektů, které měli pronajaty mimo areál v Černých Polích. “ Ušetřili jsme tak zhruba sto milionů korun, “ zdůraznil ředitel nemocnice Jan Burian.

Jiřina Veselá, Rovnost, 10.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?