Padělky léků? V lékárně tabu, na netu jako doma

29. 8. 2012 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci mají na stole návrh, který má ztížit život padělatelům tablet. Zatím se však zdá, že přijde draho jenom lékárníky


S Pepovým sebevědomím to jde od deseti k pěti. Protože se ale k lékaři stydí, sedne k internetu a zadá jméno léku, který by jeho problémy s potencí vyřešil. Během chvilky najde stránky, které tabletku nabízejí i bez předpisu. Jsou sice z Indie a sídlo firmy se nedá dohledat, ale hlavně že je všechno inkognito.

Když Pepovi léky přijdou poštou, neváhá. Netuší ale, že svému nemocnému srdci pěkně zavaří a že skončí na kapačkách – lék je totiž padělaný a obsahuje látku, kterou by lékař kardiakovi nepředepsal. Příběh je sice fiktivní, mohl by se však stát komukoliv, kdo se rozhodne nakupovat léky na předpis od neznámého prodejce na webu. Polovina z nich je totiž padělaná. Právě proti nim má bojovat novela, kterou bude příští týden schvalovat sněmovna.

Spíše než na vymýcení pochybných internetových obchodů se ale novinka zaměřuje na to, aby se padělky nevyskytly v lékárnách. Léky na předpis totiž budou muset být nově opatřeny speciálními ochrannými prvky, které případné falzifikáty odhalí. Těm, kdo budou prodávat léky na internetu a nedodrží pravidla, navíc bude nově hrozit pokuta až 20 milionů korun.

Pašované přípravky za miliony

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) loni prověřoval 93 podezření, padělky však zachytil pouze ve čtyřech případech. „Čísla vypovídají o situaci jen částečně. SÚKL spolupracuje i s poskytovateli internetových stránek a snaží se tak předem zabránit zveřejnění nelegálních inzertních nabídek léků, případně je následně odstranit. Statistika v této oblasti však není dostupná,“ vysvětluje Lucie Šustková z lékového ústavu.

O tom, že problém lékových padělků je mnohem rozsáhlejší, svědčí i čísla Generálního ředitelství cel. Za prvních šest měsíců tohoto roku zabavili celníci více než šest tisíc balení léků za 2,6 milionu korun. „K nejvíce nakupovaným nelegálním přípravkům a padělkům patří ty na léčbu erektilní dysfunkce (muži od 35 let), anabolické steroidy na zvýšení objemu svalové hmoty (muži 15 až 30 let) a preparáty na podporu hubnutí (ženy). Lidé volí nákup přes internet i proto, aby se vyhnuli návštěvě lékaře,“ doplňuje Lucie Šustková.

Vyváží se dál

Spolu s opatřeními proti padělkům však novinka, která leží na stole poslancům, přináší i další změny. Pacient se například v lékárně vždy dozví, kolik mu na předepsaný lék přispívá pojišťovna. Firmy budou nově muset trvale sledovat bezpečnost svých zaregistrovaných léků a zpřísnění se dočkají i léky,z nichž se vyrábí pervitin.

„Chceme stanovit množstevní omezení a zavést registr pohybu těchto léčiv. Lékárníci díky tomu poznají, kolik léčivého přípravku mohou pacientovi vydat. Pohyb těchto léčiv by se měl dále kontrolovat tím, že je bude moci předepsat pouze lékař s určitou odborností, kupříkladu lékař závislostí či psychiatr,“ podotýká ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Při schvalování na vládě však z novely vypadla část, která měla zabránit nedostatku léků způsobenému vývozem za hranice. Kvůli nízkým cenám v Česku totiž někteří distributoři nakoupí naoko pro české pacienty, načež léky prodají dráž v cizině. „Takových případů bylo v posledním roce jen šest a jen jednou se ukázalo, žepřípravekneník sehnání.

Opatření by přitom omezilo český trh, pro střední a menší distributory by bylo likvidační,“ zdůvodnila místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). Novela by měla sněmovnou projít zrychleně a platit by měla již od prosince.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?