Pákistánská dívka odjela po úspěšné operaci v Indii domů

1. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvouletá pákistánská holčička se dobře zotavila po srdeční operaci, které se podrobila 15. července v Indii, a odjela domů. Její případ se stal symbolem lepších vztahů mezi Indií a Pákistánem...


Rodiče přijeli s Fátimou Núrovou do Indie obnovenou autobusovou linkou mezi Láhaurem a Dillí a autobusem se dnes domů také vrátili. Pákistánští zdravotníci jim doporučili, aby nechali dcerku operovat na klinice v indickém městě Béngalúr, která se specializuje na dětské srdeční vady.

Fátimin případ vzbudil v Indii velký ohlas a mnoho lidí se za její zdraví modlilo a nabízelo finanční pomoc na úhradu zákroku. Fátima dnes odjížděla s dvěma kufry plnými hraček a pozdravů, které rodině přišly z celé Indie.

Klinika v Béngalúru poskytuje ve srovnání s podobnými zařízeními služby levněji a vyhledávají ji například pacienti ze sousedního Bangladéše či ze Srí Lanky.

Indie a Pákistán překonaly vážnou krizi, do níž se loni dostaly kvůli Kašmíru a útoku na indický parlament v prosinci 2001, který Indie připsala extremistům, podporovaným Pákistánem. Byly přerušeny diplomatické vztahy, pozemní i letecké spoje a na společné hranici se ocitl milion vojáků.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?