Nikdo sice přesně neví, odkud palačinky pocházejí, ale připravují se dnes v mnoha evropských státech. Opravdovými palačinkovými mistry jsou Francouzi, jejichž specialitou jsou tenké palačinky zvané crêpes. Zkuste se inspirovat našimi recepty a připravit si klasické palačinky, kde vám stačí jen mouka, mléko, vajíčka a sůl. Nebo můžete zkusit nutričně hodnotnější recept, kde se místo bílé mouky používá špaldová mouka, protein a banán.
Co se dozvíte v článku
Palačinky recept: klasika z bílé mouky
Ingredience
- 200 g hladké mouky,
- 400 ml mléka,
- 2 vejce,
- špetka soli,
- 1 balíček vanilkového cukru (můžete vynechat),
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení.
Postup
- Všechny suroviny by měly mít před přípravou pokojovou teplotu. Díky tomu se vám bude těsto lépe připravovat a nebudou v něm vznikat žmolky.
- Nejprve prosejte do mísy mouku, aby byla dokonale hladká a nezůstaly v ní žádné hrudky. Udělejte do středu mouky důlek, nasypte do něj sůl (případně i vanilkový cukr), přidejte vajíčka a trochu mléka.
- Vezměte do ruky metličku a začněte pomalu míchat suroviny v míse, aby vzniklo hladké těstíčko. Postupně přidávejte mléko.
- Pokud se vám zdá, že je těsto příliš hutné, můžete přidat trochu víc mléka nad rámec receptu. Připravené těsto dejte odpočinout do lednice asi na půl hodiny.
- Mezitím si připravte vhodnou pánev, na které budete smažit. Měla by mít rovné dno a nepřilnavý povrch. Pánev dejte rozehřát na střední plamen a vytřete ji tenkou vrstvičkou tuku.
- Těsto vyndejte z lednice, promíchejte a do rozpálené pánve nalijte asi jednu naběračku těsta. Nakláněním rozlijte těsto po celém povrchu pánve.
- Palačinku smažte asi minutu nebo dvě. Že je připravena k obrácení, poznáte podle toho, že se začnou okraje lehce kroutit a v těstě se budou objevovat bublinky.
- Palačinku obraťte plochou špachtlí a opečte ji do zlatova i na druhé straně. Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř.
- Podávejte je natřené marmeládou, čokoládou nebo jinou oblíbenou náplní.

Proteinové palačinky recept: se špaldovou moukou
Ingredience
- 150 g špaldové mouky,
- 200 ml mléka,
- 2 vejce,
- 30 g proteinu,
- 1 banán,
- špetka soli,
- kokosový olej na smažení.
Postup
- Do mixéru dejte na kolečka nakrájený banán, špaldovou mouku, sůl, vajíčka, protein a mléko. Všechny ingredience dobře rozmixujte, aby vzniklo hladké palačinkové těsto.
- Pánev rozehřejte a potřete vrstvičkou kokosového oleje. Na rozpálené pánvi pak smažte palačinky po obou stranách dozlatova. Oproti palačinkám z bílé mouky se mohou trochu víc trhat, tak na to při obracení myslete a postupujte hodně opatrně.
- Chcete-li ještě zvýšit obsah bílkovin v pokrmu, potřete hotové palačinky tvarohem, skyrem nebo řeckým jogurtem. K ozdobení můžete použít nakrájené čerstvé ovoce.
Čím namazat palačinky?
Palačinky je možné podávat jako snídani, hlavní chod k obědu či večeři. Záleží na tom, čím je naplníte. Mnoho strávníků nedá dopustit na klasické sladké náplně, jako jsou džemy, čokoláda či šlehačka. Palačinky se ale dají připravit i naslano. Výborné jsou třeba se špenátem, šunkou, sýrem či různými pomazánkami, které se běžně mažou na chlebíčky a jednohubky. Výsledek bude tak sytý a chutný, že ho můžete bez obav podávat na oběd.
Náplně do sladkých palačinek
- Domácí marmeláda: jednoduchá klasika, kterou má po ruce skoro každý. Palačinky si dost dobře rozumí s pikantními marmeládami, jako jsou rybízová, malinová či jahodová.
- Povidla: když nemáte marmeládu, můžete ji bez obav nahradit švestkovými či jablkovými povidly.
- Ovoce se šlehačkou: oblíbené jsou nakrájené jahody, banány a borůvky smíchané s pořádnou porcí šlehačky. Díky ovoci je náplň dost sladká, takže není potřeba dávat do šlehačky cukr.
- Ovocný rozvar: pokud nemáte k dispozici čerstvé ovoce, můžete klidně použít borůvky, maliny či jahody z mrazáku. Stačí je povařit s cukrem a ještě teplé natřít na palačinky.
- Nutella a oříškové krémy: příprava je opravdu snadná a rychlá, stačí jen palačinku namazat vybraným krémem. Někdo ještě dává navrch kolečka banánu či šlehačku.
- Kakao s máslem: milujete čokoládové palačinky, ale došla vám tabulková čokoláda? Zkuste palačinku posypat kakaem s moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem.
- Citronová šťáva s cukrem: šťávu z jednoho citronu vymíchejte s moučkovým cukrem, aby vznikla hladká poleva. Ideální pro milovníky svěžích dezertů.
- Tvarohová náplň: tvaroh vyšlehaný s pudinkovým práškem a trochou cukru představuje sytou náplň plnou bílkovin. Palačinky plněné tvarohem se někdy dávají do pekáčku a zapékají v troubě.
- Karamelová omáčka: troufáte si na domácí karamel? Zkuste do něj přidat smetanu a udělat karamelovou omáčku na polití palačinek. Při podávání je můžete ještě vyšperkovat kopečkem šlehačky.
Jaké palačinky si nejčastěji děláte?
Náplně do slaných palačinek
- Šunka a sýr: hotové palačinky se plní plátky šunky a sýra. Jde o velice jednoduchou a oblíbenou náplň. Pokud chcete, aby se sýr roztekl, plňte ještě horké palačinky.
- Rozhuda: rychlá pomazánka z tvarohu, másla, pažitky a koření se hodí nejen na chleba, ale také do palačinek a tortill.
- Různé pomazánky: podobně jako rozhudu můžete zpracovat i jiné pomazánky, které se běžně dávají na chlebíčky. V palačinkách bude skvěle chutnat třeba česneková, nivová, hermelínová nebo avokádová pomazánka.
- Ricotta se špenátem a bylinkami: základ z jemného sýra ochuťte nasekanými bylinkami (či špenátem), nastrouhaným sýrem a pár stroužky česneku.
- Míchané směsi ze zeleniny a uzenin: stačí na pánvi opéct cibuli s kukuřicí, pórkem, paprikou a jinou zeleninou, kterou doma najdete. Milovníci masa mohou osmahnout na kolečka nakrájenou klobásu, špekáčky a jiné uzeniny.
- Červená řepa s kozím sýrem: poněkud netradiční náplň, která dodá palačinkám na jedinečnosti. Plátky vařené červené řepy posypte nadrobeným kozím sýrem.
- Uzený losos s kysanou smetanou a špenátem: palačinky potřete vrstvou kysané smetany, posypte bylinkami či špenátem a naplňte plátky uzeného lososa. Na závěr můžete přidat ještě pár kapek citronové šťávy.
- Houby: pokud máte rádi houbové pokrmy, určitě vám budou chutnat palačinky naplněné dušenými houbami. Hodit se budou lišky, smrže, žampiony nebo kačenky. Nakrájené houby osmahněte na cibulce, podlijte smetanou a duste doměkka.
Zdroje: brno.rozhlas.cz, pavelberky.com, coopclub.cz, allrecipes.com