Pánová: Pacienti, mlčte!

3. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelka litoměřické městské nemocnice vyslala vzkaz lidem z Roudnicka: Razantně odmítla petici


Nová ředitelka Městské nemocnice v Litoměřicích Stanislava Pánová se razantně postavila proti petici občanů, která zejména na Podřipsku apeluje za zachování roudnické nemocnice.

„O tom, kdo nakonec smlouvu s pojišťovnou získá a v jakém rozsahu, tedy jinak řečeno – kde se bude co léčit – nerozhodnou nemocnice nebo pacienti a jejich petice, ale čísla a odborná kritéria,“ napsala v prohlášení určeném pro pacienty na webu litoměřické nemocnice. Vzkaz pacientům od Pánové vyznívá, jakoby ředitelka i nadále působila na ministerstvu zdravotnictví. Na něm byla do konce loňského prosince, tedy za ministra Leoše Hegera (TOP 09).

Současný ministr ale Pánové dal výpověď a její pozici ředitelky odboru zdravotní péče zrušil. „Pokud jde o vrchní ředitelku Pánovou – odešla rovněž na základě restrukturalizace úseku pana náměstka Vítězslava Vavrouška,“ odpověděl v lednu na dotaz médií mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Pánová po spekulacích, že z ministerstva zdravotnictví zamíří do pražské Všeobecné fakultní nemocnice, nakonec zakotvila v Litoměřicích. Podle informací Deníku totiž udržuje dlouholeté vazby jak s radním Radkem Lončákem, tak s místostarostou Karlem Krejzou (oba ODS).

Pánová tedy drží nastavenou linii bývalého ředitele Leoše Vysoudila (ODS), který je nově členem správní rady nemocnice a bude se podílet na jejím řízení. „Pevně věřím, že plátci zdravotní péče použijí stejný metr na všechny poskytovatele zdravotní péče a rozhodovat nebudou emoce nebo lobbistické aktivity,“ vyslala vzkaz i směrem k roudnické nemocnici. Ta právě bojuje o existenci.

Co Stanislavu Pánovou rozhořčilo? „Ve zdravotnictví nyní panuje nervozita a nemocnice v celé zemi žijí v nejistotě. Důvodem je restrukturalizace kapacit zdravotní péče, kterou iniciovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR a na které teď intenzivně pracují všechny zdravotní pojišťovny. Zatím není známa budoucí struktura péče v jednotlivých krajích, a proto situace nahrává mnohým spekulacím, ukvapeným závěrům a přestřelkám mezi mnoha poskytovateli.

Totéž se bohužel děje i v našem kraji a vedení naší nemocnice rozhodně nevidí tuto cestu jako smysluplnou,“ uvedla ředitelka litoměřické nemocnice ve svém prohlášení.

Pánová tak reagovala na zveřejněné informace Deníku, na která oddělení v litoměřické a roudnické nemocnici Všeobecná zdravotní pojišťovna pravděpodobně neuzavře smlouvy. Právě kvůli obavě ze zrušení roudnické nemocnice podepsalo petici zhruba devět tisíc lidí, tedy pacientů.

„Se svým týmem jsem otevřena spolupráci se všemi poskytovateli v regionu a věřím, že v koordinaci s vedením Ústeckého kraje, naším zřizovatelem a zdravotními pojišťovnami nakonec dosáhneme takové optimalizace zdravotní péče, která na jedné straně zásadně neomezí dostupnost zdravotní péče v celém regionu a zároveň vytvoří prostor pro efektivní dělbu a spolupráci mezi nemocnicemi,“ uvedla dále Pánová.

Mezitím Podřipská nemocnice s poliklinikou zintenzivnila aktivity směřující k podpoře špitálu. Kromě jednání se zástupci Ústeckého kraje vedení nemocnice oslovuje i politiky. Tato opatření za záchranu roudnické nemocnice se však nelíbí v Litoměřicích, zejména tamní ODS. Přitom Karel Krejza a Radek Lončák kandidují na podzim do krajského zastupitelstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?