Papež označil genetickou diskriminaci za "atentát proti lidstvu"

23. 2. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Eugenetika byla v minulosti násilně použita jistým státním režimem k nenávisti vůči jedné části obyvatel, připomněl papež v narážce na nacistický režim a jeho pronásledování Židů. "Zneklidňující projevy této hanebné praxe existují i dnes," varoval papež...


Papež Benedikt XVI. odsoudil diskriminace osob, národů či etnik na základě genetických faktorů jako „atentát proti celému lidstvu“. Učinil tak ve Vatikánu při setkání s účastníky kongresu Nové hranice genetiky a rizika eugenetiky.

Eugenetika, věda snažící se zlepšit lidský druh, byla v minulosti násilně použita jistým státním režimem k nenávisti vůči jedné části obyvatel, připomněl papež v narážce na nacistický režim a jeho pronásledování Židů. „Zneklidňující projevy této hanebné praxe existují i dnes,“ varoval papež.

„Je tendence upřednostňovat výkonnost, účinnost, dokonalost a fyzickou krásu na úkor ostatních rozměrů lidské existence. Oslabuje se tak respekt, který náleží každé lidské bytosti, i když v jejím vývoji jsou nedostatky či genetické choroby,“ řekla hlava římskokatolické církve.

Vatikán již v úterý varoval před riziky možného odchýlení genetiky k eugenetice, a to zlehčováním vědeckých pokroků a jejich využíváním k obchodním zájmům. Církev se obává, že se rozšíří genetické zásahy ke zlepšení lidské rasy, například zamezením některých nemocí prostřednictvím prenatálních testů, ovšem za cenu zvýšeného počtu potratů, které Vatikán tvrdě odsuzuje.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?