Papírování při vracení poplatků se nelíbí

5. 8. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Střední Čechy zůstaly posledním regionem v republice, kde ještě kraj proplácí regulační poplatky za lékařské ošetření. Od neděle tu ale platí nová pravidla a lidé na ně mají rozporné názory.


Podle zjištění Práva hlavně nechtějí papírovat. Vedení kraje od novinky čeká hlavně úspory. To proto, že proplácení není tak jednoduché jako dřív a lidé musí vše nejdřív zaplatit a teprve pak s potvrzeními žádat písemně kraj o vrácení peněz.

Nově o to mohou žádat i lidé léčení nejen v krajských nemocnicích, ale i v soukromých ordinacích. Podle prvních ohlasů pacientů by skutečně kraj mohl ušetřit, protože lidé nechtějí podstoupit zdlouhavé vyplňování žádostí a dopisování.

„Posílat v dopise za deset korun, možná v doporučeném za dvacku, žádost o vrácení třiceti korun za ošetření je nesmysl,“ hodnotil změněný systém proplácení poplatků pětačtyřicetiletý pacient kladenské nemocnice. Další pacient byl o něco mírnější.

„Je jasné, že žádat o třicet korun se nevyplatí, ale když je někdo dlouhodobě v nemocnici, tak už by musel platit několik stovek, možná i tisíc korun, pak už bych si žádost poslal,“ říkal starší muž. To, že se možnost vrácení regulačních poplatků rozšířila i na pacienty soukromých zařízení, se zatím moc neví.

„Zájem o to je zatím nulový, ale každý dostává řádný doklad o zaplacení a můžeme lidem i poradit, kde najít formulář, případně vytisknout. Předpokládáme, že se to bude týkat hlavně dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, jimž by tento výdaj výrazně narušil jejich rozpočet. Pak má role kraje smysl jako pomoc těm, kdo na tom nejsou sociálně nejlépe,“ uvedl mluvčí brandýské nemocnice Tomáš Cikrt.

I mezi pacienty soukromých nemocnic se našli takoví, kteří „daru kraje“ chtějí využít. „U nás v Mělníku máme soukromou nemocnici, takže se musí platit. Já už jsem starší a občas si v nemocnici poležím, tak to pak zkusím poslat, jestli to nebude moc těžké. Přece jen v důchodu už člověku moc peněz nezbývá a každá koruna dobrá,“ uvedla důchodkyně z Mělnicka.

Ačkoli patří mezi ty, jimž by se poplatky kvůli sociální situaci mohly vracet, právě ona by nemusela sítem krajského posuzování projít.

„Pacienti z krajských zařízení mají větší šanci než lidé ze soukromých nemocnic, u nichž nemáme tak snadný přístup k účetnictví a tedy i kontrole,“ uved hejtman David Rath (ČSSD).

Středočeský kraj neurčil žádná pravidla pro posuzování sociální potřebnosti a žádosti bude vybírat rada kraje. Dosud kraj vracením poplatků vydal 121 miliónů, nyní očekává výdaje kolem deseti miliónů korun ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?