Paprsek pomáhá postiženým dětem i jejich rodičům

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhrn Dětské centrum Paprsek je denní stacionář pečující o děti a mládež do osmnácti let s těžšími a kombinovanými postiženími a o jejich rodiny. Děti, které sem docházejí, mají většinou těžké mentální poškození a u většiny z nich se k tomu přidružilo nějaké další postižení.


SUMMARY The pediatric center Paprsek is a day center providing care to children with serious and combined handicaps younger than 18 years and their families. Most of the children have severe mental disorder and other handicap.

Paprsek má v Praze čtyři střediska (Hloubětín, Prosek, DAR a Setkání) a nabízí péči formou denního pobytu, chráněného bydlení, odlehčující péče (přes víkend), ambulantní poradenské péče a rané péče. Děti jsou v péči dětského lékaře, psychologů, logopedů, speciálních pedagogů, rehabilitačních pracovníků, vychovatelek, sester a sociální terapeutky.

Jak Paprsek funguje

Děti sem docházejí podobně jako do školy, takže je jim umožněno prožít své dětství v rodině, která jim dává zázemí, cit, lásku a přijetí, ale současně žijí v kolektivu a dostává se jim odborné péče. Některé děti vyžadují intenzivní rehabilitaci, protože jsou pohybově postižené nebo vůbec nechodí. Jsou tu ale i děti postižené smyslově, třeba nevidí. Možná je ale i kombinace všeho dohromady. Některé trpí duševní chorobou, autismem, epilepsií, Downovým syndromem atd. Každé dítě má svůj individuální program na podporu rozvoje.

Pomáháme i rodinám s malými dětmi do 3 let. Protože pro ně je ideální být zatím v přirozeném prostředí rodiny, docházejí naši spolupracovníci k nim domů a poskytují svou pomoc a podporu v pravidelných intervalech tam. Učí rodinu, jak k dítěti přistupovat, a pro dítě je zase dobré, že první nové podněty přijímá v prostředí své rodiny.

Základní těžiště péče je v rodině, jež je pro harmonický vývoj každého dítěte nezastupitelná. Během denního pobytu může rodina „vydýchnout“, věnovat se jiným věcem, třeba pracovat, navečer se však dítě do rodiny vrací.

Metody práce

Využíváme systém rehabilitace, fyzioterapie a reflexní terapie podle prof. Václava Vojty, a tím aktivujeme pohybové schopnosti. Podobně se dá rozvíjet i vnímání, aby se dítě dokázalo orientovat v prostředí kolem sebe, aby bylo schopno rozlišovat věci, předměty, tvary a barvy. Máme na to mnoho pomůcek a využíváme i počítačové programy.

S logopedem se učí mimoslovně dorozumívat se svým okolím i těžce postižené děti, které zatím nemluví. Jsme rádi, když dítě dokáže sdělit své pocity pomocí obrázků či signálů a dokáže tak říci, že má hlad, žízeň apod. I tyto děti mají totiž určitý mozkový potenciál a my jen hledáme ty nejsprávnější cesty k tomu, jak tento potenciál rozvinout.

Ke každému dítěti je třeba přistupovat individuálně. Odborníci spolu s rodiči vytvářejí na míru šitý program na podporu vývoje dítěte. Po určité době společně program vyhodnocujeme a hledáme nové cesty jak dál. Nejdůležitější je fakt, že dítě i jeho rodina žijí kvalitněji a šťastněji.

Závěr

Zařízení pro jedince s postižením má mít „lidské“, „rodinné“ dimenze. Má být založeno na malém společenství umožňujícím intimitu. Vnitřní členění a styl práce by se měly co nejvíce sbližovat s běžným okolním světem, je místem vzájemných setkání a solidarity osob s postižením i bez postižení. Pracovníci DC Paprsek stimulují a podporují takové řešení životních situací dítěte, jež mu umožňují sociální a vzdělávací integraci v souladu s jeho zájmem a přáními jeho i rodičů. Naší filozofií je blízká síť malých domů (středisek) sžitých s občanskou komunitou blízkého okolí spíše než představa velkého, centrálního, nediferencovaného zařízení. Pracovníci DC Paprsek poskytují podle potřeby i odbornou pomoc a konzultace.


PhDr. Jaroslav Šturma, Dětské centrum Paprsek (dcpaprsek@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?