Pardubice mají centrum zátěžové diagnostiky a sportovní medicíny

18. 8. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice otevřela nové Centrum zátěžové diagnostiky a sportovní medicíny při kardiologickém oddělení. Bude sloužit jak běžným pacientů, tak rekreačním a vrcholovým sportovcům.


Právě kvůli profesionálům se musely pořídit speciální přístroje, řekl novinářům vedoucí lékař centra Martin Kubrycht.

„To, co jsme měli předtím, bylo spíše pro pacienty. Od určité zátěže, která je pro pacienty extrémní, ale pro sportovce ještě přijatelná, nebyly výsledky úplně přesné,“ uvedl Kubrycht.

Centrum již využívají hráči pardubického basketbalového klubu, připravuje se i spolupráce s místním extraligovým hokejovým celkem. U profesionálních sportovců vyšetření může odhalit skryté poruchy, které by mohly vyústit až v úmrtí. Otevřené je ale i dalším sportovcům včetně rekreačních. Vyšetření jim nehradí pojišťovna, nemocnice má pro ně standardní ceník výkonů. V budoucnu by mělo středisko přijímat i dětské pacienty a kardiovaskulárními onemocněními.

Páteří centra jsou bicyklový ergometr, běhací pás a spirometr pro vyšetření funkce plic. Podle Kubrychta dosud zátěžové vyšetření na starších přístrojích a bez spirometru absolvovalo ročně asi 400 pacientů, jejich počet by se nyní měl zvýšit zhruba na 700. Nemocnice počítá za rok s testy 400 až 500 sportovců.

Kromě vyšetření jim bude centrum poskytovat také pomoc při léčbě a diagnostice úrazových stavů a následné rehabilitaci, případně při stanovení tréninkového režimu.

Náklady na vybudování centra dosáhly 1,5 milionu korun. Kromě pořízení nových přístrojů bylo nutné provést i menší stavební úpravy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?