Pardubice staví zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou

13. 8. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubice staví zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Domov se zvláštním režimem se od příštího léta nově postará o 40 pacientů. Tímto onemocněním trpí zhruba pět procent lidí starších 65 let. ČTK to řekla náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).


„Začíná to poruchami paměti, postupně nemocný ztrácí prostorovou orientaci, přidávají se psychické potíže, člověk postupně ztrácí soběstačnost. Zařízení tohoto typu jsou nezbytná nejen pro zajištění lepší kvality života těchto pacientů, ale hlavně pro jejich bezpečnost,“ řekla Fraňková.
Domov ve Štrossově ulici se na tuto chorobu bude specializovat. Nyní disponuje 141 lůžky. V novém pavilonu se čtyřmi odděleními budou mít pacienti k dispozici 25 zdravotních sester a sociálních pracovníků.

Na každém oddělení bude pět dvoulůžkových pokojů s hygienickým zařízením, relaxační a společenská místnost s kuchyňským koutem a zázemí pro personál. V posledním patře nového křídla vzniknou společenské prostory, terasa i apartmán pro dvě osoby, které využijí návštěvy pacientů.
Nový pavilon roste na místě bývalé plicní ambulance, která byla kvůli špatnému technickému stavu zbourána. Nová lůžka ale zdaleka stačit nebudou. V Pardubicích v současné době žije přes 15.000 lidí, kteří jsou starší 65 let. Jejich počet se podle demografické studie během deseti let zdvojnásobí.
„Bude tedy přibývat i seniorů, kteří se už neobejdou bez sociálních služeb. Proto bychom potřebovali rozšířit kapacitu svých zařízení zhruba o 100 lůžek,“ řekla náměstkyně.

Pardubice zřizují dva domovy pro seniory s kapacitou 427 lůžek. Sociální pracovníci evidují 1000 nevyřízených žádostí o přijetí. Zároveň odborníci varují, že v celém Pardubickém kraji chybí lůžka akutní i následné péče pro lidi trpících různými formami demence.
jlc sap

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?